Lluçanès Terra de Transhumància

Camins, pastors, ramats...

3a Jornada de transhumància de Solc. El resum

Carme Muntaner, de l’ICC, en presentar el mapa del Lluçanès que inclou els camins ramaders de la comarca (Foto: Teresa Parareda/Solc)

Més de 100 persones a la 3a Jornada de transhumància de Solc

L’associació Solc, música i tradició al Lluçanès va celebrar, el cap de setmana passat, la tercera Jornada de Transhumància organitzada per l’entitat. La primera es va celebrar l’any 1997 i la segona va ser l’any 2011, totes al local social de Santa Eulàlia de Puig-oriol.

L’edició d’enguany se centrava en el projecte “Lluçanès, terra de transhumància”, lema de les jornades del 2011 i d’enguany, amb la intenció de plantejar propostes de treball de cara al futur. A més, la participació de pastors explicant les seves experiències al voltant de la transhumància o la projecció d’una pel·lícula de la directora italiana Valentina de Marchi, van ser els aspectes centrals de les activitats dutes a terme.

(Continua)

Lluçanès, terra de transhumància

Després de la salutació de benvinguda a càrrec d’Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, es donà pas a explicar aquesta proposta que presenta l’associació Solc, música i tradició al Lluçanès i que planteja la necessitat de proposar iniciatives de cara al futur al voltant dels camins ramaders i l’activitat de la feina de pastor a la comarca. En aquest sentit, Solc planteja que hi ha una feina feta, gràcies al Grup de Treball de Transhumància de Solc que ha permès identificar els diferents camins ramaders del Lluçanès, fixar les rutes principals en un mapa –editat l’any 2007 amb la col·laboració del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya- i, a partir d’un conveni amb el Consorci del Lluçanès, dur a terme la senyalització de les rutes principals. Amb aquesta base, es pot pensar en propostes de futur, al territori i en col·laboració amb altres grups i territoris. En aquest sentit, es va presentar el blog de la campanya (http://blocs.mesvilaweb.cat/llucanes2); es va informar de la proposta de ruta estable temàtica “Del malader a la calma”, a càrrec del seu impulsor i col·laborador de Solc, Joan Rovira; es va informar de l’interès de l’ajuntament de Lluçà de ser un dels nusos de comunicació, informació i dinamització d’aquesta ruta, o de la proposta de treballar temes relacionats amb l’artesania i els ramats o els pastors.

Rutes i camins… i sorpresa!

La segona part de la jornada va comptar amb la presència del dinamitzador del Camí del Lluçanès, una iniciativa del Centre d’Estudis del Ripollès, Antoni Llagostera , que va explicar l’experiència de fer aquesta ruta els darrers dos anys, començant a Sant Martí d’Albars i anant fins al Pla d’Anyella. Llagostera es mostrà molt interessat en la col·laboració amb aquest projecte de ruta estable des de la marina del Penedès i fins al Pirineu.

Carme Muntaner, membre de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, va protagonitzar una intervenció informativa sobre la feina de l’ICC i les controvèrsies sobre les seves funcions a l’hora d’establir validesa a determinades rutes i, en aquest sentit, a la incorporació dels camins ramaders als mapes, tenint en compte que molts cops els camins no estan catalogats i per aquest motiu no se’ls dóna validesa legal. En acabar la seva intervenció mostrà, com a primícia absoluta, el nou mapa de l’ICC del Lluçanès, en el qual s’hi inclouen els camins ramaders de la comarca, amb una senyalització provisional –així ho precisa- en el tram del càmping d’Olost.

Martí Vall, del Solc, va explicar la ruta que l’endemà seguirien els participants de la caminada que aniria de Santa Eulàlia a Alpens i tornada, pel camí ramader central.

Experiències de pastors

La tercera taula va ser protagonitzada per tres pastors. Per una banda, Josep Coma, un pastor de Quralbs jubilat, que explicà la seva experiència de transhumància durant molts anys i com aquest món ha anat perdent importància i pes i ha obligat molta gent a anar abandonant. Per altra banda, Joan Picas, Magnet, majoral del Pla d’Anyella, també va explicar les seves vivències actuals i remarcà les dificultats dels sector, molt condicionat pel tipus de feina i la necesitat de coneixement de l’ofici. Desitjà sort a l’escola de pastors del Pallars, però es mostrà escèptic sobre els resultats.

Seguidament, Ernest Sitges, de la Pobla de Lillet, va explicar el món de les esquelles i el coneixement que tenien els pastors antigament dels sons, els moments del seu ús i les funcions, en els ramats i en la vida rural.

Compagno orso

L’antropòloga i directora de documentals, Valentina de Marchi, vinguda d’Itàlia, com ja va fer en la jornada organitzada l’any 2011, va presentar un seu documental, Compagno orso –Company ós-, que explica les difícils relacions entre pastors, ramats i óssos a la zona de les Dolomites. La filmació, que va tenir una molt bona acollida, havia estat presentada al festival Picurt, d ela Seu d’Urgell. De Marchi va presentar el documental ja subtitulat al català.

Sopar i gresca de pastors

Per tancar la primera jornada, una setantena de persones, entre assistents, pastors i organitzadors, van sopar al mateix local social de Santa Eulàlia de Puig-oriol. Un menú a base de cigrons i xai lluçanès, al qual hi van prendre part una trentena de pastors vinguts de diferents comarques, va donar pas a l’actuació de l’Ernest Sitges, component del grup Surti com surti, acordionista i cantant, amb Josep Font, el Rei, de Sant Feliu Sasserra, i que va comptar amb la col·laboració de l’Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà i cantadora, en un parell de peces.

Caminada

35 persones van prendre part en la caminada per una part del camí Central de transhumància entre Santa Eulàlia de Puig-oriol i Alpens, amb parades i comentaris a diferents indrets destacats del camí. Al Casibno d’Alpens es va oferir un aperitiu als participants i van refer el camí fins al punt de sortida.

Solc, música i tradició al Lluçanès valora molt positivament aquesta 3ª Jornada de transhumància i creu que s’obren importants línies de treball de cara al futur vinculades a les rutes, als productes derivats del bestiar o a l’edició i difusió de materials. D’altra banda, Solc considera molt important que els camins ramaders es vagin incorporant a mapes i bases cartogràfiques, fet que ajudarà a garantir el seu coneixement i la seva continuïtat.

Igualment, Solc, música i tradició al Lluçanès vol agrair a tots els ponents, a l’ajuntament de Lluçà, als establiments i persones col·laboradores i a l’IRMU la col·laboració i el suport per dur a terme aquesta 3ª Jornada de transhumància al Lluçanès.

Lluçanès, 29 d’octubre del 2013



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de L'actualitat per llucanes2 | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent