ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Servils, equitatius i cobdiciosos s’han de repartir el pastís.

Aquest és un model d’un procés social evolutiu. El podríem entendre com la consolidació social d’unes determinades actituds ètiques. Tres tipus d’agents s’han de dividir un recurs comú. En el model original és un pastís, però, podem pensar-lo com a planta comestible o com a recurs disponible. El seu color és el verd. Els tres tipus d’agents són: modest, just o equitatiu i golafre o cobdiciós. Els agents es mouen pel territori competint per herba, pels recursos. Els agents necessiten l’herba per viure i reproduir-se. En el transcurs del temps, els tipus d’agents que aconsegueixen més herba tendiran a augmentar en nombre.

La qüestió que m’ha motivat a construir-lo és pensar en les condicions socials que afavoreixen la presència de comportaments justos o equitatius (pensant en el fet que una societat justa demana individus justos).

Els agents es mouen pel territori cercant recursos (i acumulant energia) segons: mobilitat * (1 – dificultat-mobilitat), pensant en la capacitació laboral i en les dificultats per trobar feina. Els trossos de territori on hi ha recursos són de color verd, els trossos de territori on no hi ha recursos són de color grog. Quan els agents consumeixen els recursos d’un tros, ells incrementen la seva energia i el tros necessita temps-recuperació-recursos per tornar a ser productiu.

Hi ha agents justos (vermell), agents modests (marró) i agents cobdiciosos o golafres (blau). Els agents justos intenten menjar la meitat de l’herba del tros, els agents modestos intenten menjar una tercera part de l’herba del tros, i els cobdiciosos intenten menjar dos-terços de l’herba. Si en el tros hi ha recursos (és de color verd) i la quantitat total demanada pels agents no supera el 100%, cada agent aconsegueix la seva part dels recursos del tros. Altrament tots els agents del tros moren.

Quan a més d’aconseguir el menjar, hi ha només dos agents en un tros amb recursos llavors entren en una loteria de reproducció basada en la seva apetència: com més gran l’apetència, més gran la possibilitat de reproducció. Aquest factor dóna avantatge als agents amb un apetit més gran (cobdiciosos); però fa també que aquests tinguin el desavantatge d’entrar més sovint en conflicte i morir. Quan es reprodueixen, els agents perden la meitat de la seva energia acumulada.

A cada pas, cada agent consumeix una unitat d’energia i cada tros de territori en recuperació, escurça un torn el temps per tornar a ser productiu.

En aquest model:

El consumisme crea súbdits. La productivitat dels trossos (MÉS-ENERGIA-PER-CONSUM) afecta profundament la població de modestos, que desapareixen per sota de determinat nivell i esdevenen majoritaris per sobre de determinat nivell.

L’origen del mal social està en els cobdiciosos o golafres. Quan disminueix la proporció de cobdiciosos, la població creix i el tipus equitatiu esdevé àmpliament majoritari.

Diria que la mobilitat amplifica o redueix, segons sigui molta o poca, l’efecte dels factors anteriors.

En una societat de justos caldrà un control conscient del nombre de la població. Quan els equitatius esdevenen àmpliament majoritaris la població creix ( i entra en un procés oscil·latori) fins a xocar amb els recursos disponibles.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ètica per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent