ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 13 de maig de 2014

Recuperació econòmica?

Hi ha força raons per sospitar que no només no estem sortint de la crisi sinó que s’estan gestant les condicions per una nova crisi financera.

En aquest bloc hem fet sempre la distinció aristotèlica entre crematística i economia. La crematística té a veure amb l’acumulació de diner, l’economia amb la gestió de l’«oikos». L’economia parla de necessitats humanes, de recursos, de tecnologies, de producció de béns; parla de la gestió, en última instància, del nostre planeta en relació a la vida i als humans. La crematística parla del PIB, del valor monetari de la producció, sense considerar si aquesta producció són béns o mals. Bé, amb algunes excepcions flagrants, per exemple el valor monetari de la producció i distribució de droga no entra en el PIB, tot i que en alguns països és la principal font d’ingressos.

Els nostres experts crematístics quan parlen de la crisi, només miren la crematística i ens diuen que ha començat la recuperació. Però si mirem les dues cares, el valor d’ús i el valor de canvi i no caiem en el fetitxisme del diner, les coses apareixen diferent.

Yanis Varoufakis,reconegut economista greco-australià de reputació científica internacional, autor del llibre, El Minotaure Global, per molts crítics la millor explicació teòrico-econòmica de l’evolució del capitalisme en les últimes 6 dècades, ens diu que «les estadístiques prediuen una “recuperació”: la recuperació en termes reals del PIB, la qual, en realitat, és una caiguda nominal del PIB que sembla una recuperació a causa de… la deflació.»

És a dir, El PIB nominal s’obté a partir del valor de canvi de les mercaderies a preus corrents, del moment actual. El PIB real s’obté a partir del valor de canvi de les mercaderies a valors constants, agafant com a base un any de referència, en el cas de la UE l’any 2001. Si en un període de deflació, de baixada de preus, el mateix lot de mercaderies el calculem primer com a PIB nominal, en el moment actual, i després com a PIB real, per a l’any en curs, com que a causa de la deflació el PIB nominal serà més baix que el PIB real, haurem obtingut un creixement del PIB sense que l’economia hagi millorat. Pura màgia.

A més la UE, no ha fet res per controlar el descontrol del capital financer que ens va portar a la crisi. Ens diuen que tornen a guanyar diners; però la quantitat de gent treballant no augmenta. Simplement estan intentant noves bombolles que un dia o altre esclataran.

Hi ha força raons per sospitar que no només no estem sortint de la crisi sinó que s’estan gestant les condicions per una nova crisi financera.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent