ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

El tancament de la restauració i de les activitats culturals i d’oci no ha tingut cap efecte en la reducció dels contagis.

Hem tornat a ser massa optimistes. En l’anterior apunt dèiem: «cap al 6 de novembre arribaríem a un màxim de 213 defuncions setmanals, 31.3 defuncions diàries». En realitat, per el 29 d’octubre tenim ja 281 defuncions setmanals i 41 morts diaris. Què ha passat?

Quan es prenen mesures restrictives, els efectes sobre la Rt (cada malalt dóna lloc a Rt malalts) es manifesta en pocs dies, el flux de contagis diari respecte de la població malalta baixa immediatament.  L’efecte sobre les defuncions és posterior i només es veu al voltant d’11 dies després.

Amb les dades oficials a la ma (consulteu la taula de sota), podem afirmar que les mesures preses el 16 d’octubre de tancament de la restauració i de les activitats culturals i d’oci no ha tingut cap efecte en la reducció dels contagis i, doncs, en la contenció de la pandèmia. Més encara, s’observa un increment de la Rt, per tant, procurant l’aproximació del model a les dades oficials, la taxa de contactes no baixa, i ha de quedar igual, a 2,35 contactes infecciosos per malalt i la taxa d’infecció ha de pujar al 9% (consulteu l’anterior apunt).

La restauració i les activitats culturals i d’oci no són les culpables de l’expansió de les infeccions. En tot cas, les contenen.

Es suposava que la restricció d’aquestes activitats (P), faria baixar la Rt (Q): P → Q. Ara bé, restringint les activitats esmentades, comprovem empíricament que no baixa la Rt: és a dir, tenim un cas de P i ¬Q, la qual cosa refuta l’afirmació P →Q.

Amb això i donats els beneficis econòmics, seria raonable permetre, de manera immediata i de forma controlada, la reobertura de les activitats implicades.

Per contra, el toc de queda sí que està tenint efectes de contenció de la pandèmia. Com a efectes de la queda hem situat els contactes a 2,05 i la taxa d’infeccions a 7,5%.

La taula dels últims dies:

Quan es prenen mesures restrictives, els efectes sobre la Rt (cada malalt dóna lloc a Rt malalts) és immediat, el flux de contagis respecte a la població malalta baixa.
Fixeu-vos que després de les mesures restrictives del dia 16, la Rt oficial, no només no baixa, sinó que es va incrementant (hi hauria un efecte emergent indesitjat?) .
Les diferències amb els valors oficials de la Rt, el risc de rebrot (casos esperats / 100.000 H en 14 dies),  el flux d’infectats i la població malalta són producte del fet que les dades oficials només recullen els casos detectats, el model representaria tots els caos detectats i no detectats. Pretén les dades reals.
Hem de modificar els paràmetres com a conseqüència dels tancaments perimetrals del 31 d’octubre: situem els contactes a 1,85 i deixem la taxa d’infeccions a 7,5%. Amb tot això la predicció pels propers dies la tenim en el quadre pel dia 15 de novembre:



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent