Publicat el 30 de maig de 2007

Visca l’abstenció

Els polítics, periodistes i comentaristes a sou de totes les cadenes públiques i privades, de dretes i de pseudo-esquerres, tots parlen aquests dies de l’abstenció.

N’analitzen els motius i discuteixen sobre quin dels motius és més rellevant, buscant l’abstencionista tipus.

Tots estan d’acord en una cosa, però: El creixement de l’abstenció afecta negativament la salut democràtica de la societat.

Bé. No hi estic d’acord. Per això segurament no seré mai convidat i pagat com a comentarista.

(segueix)

Unes eleccions són un procés en el que una colla d’equips de persones es presenten candidats a gestionar un bé, en aquest cas públic.

Els electors comparen les diferents opcions i escullen entre elles l’opció que consideren més adient per a tota la comunitat.

Un elector responsable ha de valorar totes les opcions, escoltar-ne les propostes, i conèixer les persones que formen l’equip per decidir sobre la conveniència que un o l’altre sigui millor o pitjor per desenvolupar la tasca.

Quants de nosaltres hem fet aquesta feina? Quants hem anat als actes de presentació de cadascuna de les candidatures que es presentàven? Quants hem intentat parlar amb els candidats o amb el seu equip per captar-ne l’actitud i l’aptitud?

Molt pocs.

El fet que el dia de les eleccions hi hagi molts electors responsables que decideixin quedar-se a casa en comptes d’emetre un veredicte poc fonamentat no afecta a la qualitat democràtica negativament. Al contrari. L’afecta positivament.

El que és irresponsable i antidemocràtic és lluitar contra l’abstencionisme, i forçar que la gent vagi a votar sense haver fet l’exercici responsable de recerca o tenir un criteri clar de perquè un i no l’altre.

És evident que la participació afavoreix als partits grans, perquè molta gent indocumentada, davant el dubte que se li planteja, escull una opció majoritària. “No sigui cas que estigui dient una bestiesa!!”.

Qui mereix guanyar la lliga? Se’ns dubte molts dels que no hem seguit el futbol amb la profunditat necessària direm que “El Barça”, “El Madrid” o algun “El Sevilla”. Però per emetre un veredicte qualificat cal haver vist, com a mínim, més d’un partit dels cinc de dalt. “El Saragossa” o “El València” potser estan fent millor joc que els altres 3.

El fet que la participació indocumentada afavoreixi als partits grans és el que fa que periodistes, comentaristes, polítics i tertulians a sou hagin decidit que l’abstenció debilita la democràcia.

La meva opinió és que l’abstenció afavoreix la democràcia. Que una democràcia sòlida i de qualitat té un percentatge de vots molt baix.

I que en unes eleccions municipals, en les que has d’escollir entre un candidat de dretes que farà escoles concertades, parcs i requalificacions de terreny en bé del desenvolupament i un candidat d’esquerres que farà escoles concertades, parcs i requalificacions de terreny en bé del progrés, l’abstenció ha de ser molt més gran.

Perquè és molt més fina la línia que els separa.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per drake | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent