Publicat el 1 de març de 2016

Els pisos mai baixen i l’Euribor pot ser negatiu.

Durant un temps, un temps llarg, molta gent, preferentment pares de família o gent amb corbata asseguraven a tort i a dret que els pisos mai baixaven. Que no ho havien fet mai i que no ho farien.

D’això n’extreien la conclusió que comprar habitatge era sempre una bona inversió. Una inversió segura perquè els pisos no baixen.

Això ho deien els petits burgesos, els alts burgesos i els directius dels grans bancs d’arreu del món.

En aquells moments no podien saber encara que els governs els salvarien el coll. Actuaven creient sincerament i absurda que els pisos no podien baixar. Que el totxo no tenia risc.

I no tenien raó.

Bé, dic això perquè avui hem sentit que l’Euribor de Febrer és negatiu. És a dir, els bancs es deixen diners amb interessos negatius.

I jo dic, això no té sentit. Cap ni un. Només té sentit acceptar interessos negatius del capital si això et proporciona més accessibilitat al mateix o més seguretat.

Acceptem tots interessos negatius als nostres comptes corrents ( 0%-Comissions) perquè ens sembla que els diners estan més segurs al banc que a casa, i perquè això ens permet disposar-ne amb més facilitat (targes, talons,…).

Ara, puc entendre que una entitat/empresa determinada amb molt capital acumulat prefereixi comprar bons alemanys en negatiu que deixar els diners en un banc, perquè intueix el risc del banc.

Però entre els bancs? El risc no és una opció. Els diners estan segurs en qualsevol banc sanejat. I en tot cas és evident que el risc serà sempre més elevat en el banc receptor que en el banc donant.

I evidentment, l’accessibilitat tampoc és una opció. A no ser que en determinada operació pugui tenir sentit canviar els diners de país mitjançant un crèdit pont. Però fins i tot en aquest cas, l’interessat a fer la operació és el deutor.

O sigui, en principi, no té cap sentit que els bancs es deixin diners en negatiu tret que per raons tècniques puntuals.

Intueixo que:

a) L’Euribor fa anys que és fals perquè fa anys que els bancs no es deixen diners entre ells i tiren del ECB.

b) Segueixen al ramat perquè tots estan convençuts que els altres són més llestos i si que ho han entès. Els mateixos que fa un temps ens deien sense dubtar-ho que els pisos no podien baixar.

 

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per drake | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent