JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

UN NOU VALOR REPUBLICÀ.

Un amic íntim que coneix les meves discrepàncies i dissidències, em demana  amb facècia si el bon rotllo és un valor republicà. Li contesto que si l’ expressió pretén voler dir  afecció per  enfortir la democràcia, defugir la jerarquització, garantir la  llibertat ,  fer possible  la participació de tots i defensar el principi de radicalitat democràtica fent més estret el vincle entre  ciutadans i  electes, la resposta només pot ser afirmativa. Li reconec que una cosa es predicar-ho i un altre donar-ne exemple. No sembla  que hi hagi bon rotllo ni que s’ adigui amb els valors lliure pensadors, negar la participació en el projecte dels que no combreguen fàcilment amb rodes de molí, fer   cara llarga als dissidents o el que és pitjor criminalitzar-los, o simplement negar les legítimes diferències. El bon rotllo,  ha d’ afermar-se  cada dia  amb la prova del nou de la praxis política, no sent mai  suficient,  l’ impúdica  exhibició  de grans proclames fetes pel  consum intern dels més íntims adictes, acòlits i estòmacs agraïts , si  després no es practiquen. Qualsevol pot discernir entre dissidència i oposició. Es  incorrecte emprar-los com a  sinònims. No són exactament el mateix, encara   que pugui semblar   subtil la diferència. L’  oposició  és sempre externa al projecte que es defensa. La dissidència és interna i pretén  expressar el desacord amb  les decisions dels que comanden un projecte que tots  considerem  propi. Es sabut que qualsevol dissidència pot desembocar en oposició activa, però no és ni necessari ni imprescindible. És propi de la tradició republicana,  conrear el  respecte  i   protecció als qui expressen  desacords, ja que donen a tot el col·lectiu més vigor, prestigi  i presència. El veritable exercici de la  democràcia,   suposa conviure de bon rotllo amb els qui  discrepen. La  pretensió d’ uniformitat i d’ unanimitat – ho ha demostrat la història -, és la tomba de la  democràcia. No tenir-ho en compte, és  prova de  la deshonesta  intenció, d’ amagar primer, difamar després  i foragitar finalment, als heretges.  En aquest camí,  a tots ens queda molt per  aprendre.



  1. però si amb el quadre de’n Miró que hi has penjat. Ell en va fer una série però, com sempre, no m’en  puc enrecordar del nom. Una bonica i especial serie, tant especial com ell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent