JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

TANGENTOPOLI I EL TERCER ESPAI ( I 4)

Les famoses “Mans Netes” anunciades per Carod a les penúltimes eleccions catalanes (en italià “Mani pulite”) , per a donar credibilitat a l’anomenada equidistància republicana s’ inspiraven en el procés judicial italià  instat  pel fiscal Antonio Di Pietro durant l’ any 1992. Ningú es podria imaginar el caràcter profètic de la proclama, vist el que està succeint aquests darrers dies. A Itàlia, el procés judicial va descobrir una xarxa de corrupció que afectava a gairebé tots els partits italians i a diversos grups empresarials. L’ anomenada “tangentopoli” va tenir importants conseqüències polítiques. En poc temps el potent sistema de  partits  que durant més  de quaranta anys semblava immodificable i que havia nascut amb el retorn de la democràcia a Itàlia, després de la caiguda del règim feixista, s’ ensorrà. Avui a Itàlia, partits de tanta importància com  la  DC, el PC i el PS han desaparegut. Queden les seves restes, amb un caràcter molt  minoritari. El descrèdit  per la corrupció i el cop de gràcia d’una nova llei electoral va fer la resta, forçant i l’ aparició de nous partits, grups, pols electorals i dirigents polítics, que es van veure obligats a adaptar-se a una llei  electoral  que donava prioritat als candidats sobre els partits. No es pot dir que  la corrupció a Itàlia hagi desaparegut del tot, ni que hagi existit una regeneració política profunda. L’ alarma social i l’ escàndol  va suposar canvis només superficials en el sistema. El propi  Berlusconi és la prova que la regeneració democràtica, no s’ aconsegueix només amb procediments judicials, mitjans de comunicació  grocs  que fan de l’ escàndol el seu principal producte informatiu.Tampoc nous partits i noves lleis electorals, ja que es necessiten moltes més coses, entre d´altres i potser la més important,  un canvi “cultural”  i un reforçament dels valors cívics, que modifiquin en profunditat  el tarannà  de les persones que democràticament  ha estat elegides per governar les administracions públiques.  

 

L’ experiència italiana, potser ens és  ara d’ utilitat. Deixant de banda que les investigacions  judicials  del Sr. Garzon, no són massa de fiar ni  massa garantia de res ( la regeneració també ens exigeix abandonar  certes hipocresies ), no es pot negar que l’impacte  que tindrà en l´opinió pública, quan encara es ben recent el cas “Millet”,  pot  fer trontollar  el sistema de partits català. L’urgent  necessitat d’impulsar mesures de  regeneració democràtica i d’introduir canvis en  les formes de representació, es una exigència avui  molt majoritària a Catalunya, sinó es vol fer encara més profund l’abisme entre electes i elegits. Les solucions estan en diversos àmbits: La transparència dins de les organitzacions polítiques i en els mitjans del seu finançament, amb estricte control de les despeses; les  llistes obertes;  la limitació de mandats; que l’ electe hagi de donar compte als  electors; l’ establiment de supòsits legals de revocació de l’ elecció i els canvis en les circumscripcions  sense alterar el respecte a la  proporcionalitat ( Només apunto que el sistema mixt alemany segurament donar millors resultats que el majoritari a l´estil britànic). Calen també, canvis en les lleis  penals que facin més severes les penes per aquest tipus de conductes. La regeneració democràtica ha d’ incloure modificacions en les lleis municipals, revisant el  que moltes vegades s’ amaga darrera el tòpic de “l’ autonomia local” i sobre tot canvis  que facin inviable l’ urbanisme especulatiu. Finalment promoure  mesures   que democratitzin la vida política com són les iniciatives d’ instauració de formes de democràcia participativa mitjançant  consultes i referèndums. La regeneració democràtica i l’higiene pública a Catalunya, junt amb la proposta de declaració unilateral d´independència, són avui els trets programàtics de la gent de Reagrupament i de tot els que vulguin  formar part d’ aquest tercer espai i és  el que el país, espera  de tots nosaltres. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de POLÍTICA per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent