JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ AL CONSELL NACIONAL D’ ERC.

Deia en un dels meus darrers apunts, que  la gent del Reagrupament Independentista,  han de  continuar essent la porta oberta a l’ esperança, donant un pas més, que superi els límits d’ un discurs que fins ara s’ ha dirigit als militants descontents, per fer-ho sense cap complexe ni  intermediaris al conjunt de la nació, oferint un projecte que inspiri confiança a la societat catalana. El pas endavant fet pels  consellers nacionals adscrits a RI, proposant en el darrer Consell Nacional d’ ERC, l’ adopció d’ una resolució en relació al  finançament, és un pas més en aquest camí, amb independència que una majoria dels consellers republicans no ho hagin vist així.  L’ adjunto en el meu bloc per a donar-hi tot el meu suport.

      INTRODUCCIÓ 

      Esquerra Republicana va posar el problema del dèficit fiscal en el centre del debat polític l’any 1993 amb la campanya pel Concert Econòmic, liderant des d’aleshores la denúncia sistemàtica de l’espoli que pateix Catalunya i exigint a l’Estat la publicació de les balances fiscals. Finalment, ERC va aconseguir que totes les forces polítiques catalanes reconeguessin el problema del dèficit fiscal i que l’Estatut d’Autonomia aprovat pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005 definís un sistema de finançament basat en el concert econòmic solidari, que significava un veritable canvi de model de finançament. Aquest model va ser desnaturalitzat pel Congrés dels Diputats de Madrid, fet determinant perquè Esquerra Republicana de Catalunya es pronunciés pel “no” en el referèndum sobre l’Estatut d’Autonomia del 2006. ERC sempre ha denunciat que el sistema de finançament vigent en l’actual Estatut d’Autonomia és insuficient i el temps ens està donant la raó. 

      El 10 d’agost de 2008 va finalitzar el termini que l’Estatut preveia perquè la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol arribessin a un acord sobre el finançament de la Generalitat. L’Estat Espanyol va repetir la seva prepotència i es va limitar a oferir la continuació del sistema vigent. Les forces polítiques catalanes i el Govern de la Generalitat van reaccionar amb indignació i es van comprometre a elaborar una proposta conjunta de finançament.  

      El fet que el PSC formi part simultàniament del Govern de la Generalitat i del Govern Espanyol constitueix una dificultat objectiva per al manteniment d’una unitat catalana al voltant d’una defensa ferma d’un finançament just per a Catalunya. La nostra trajectòria en la denúncia de l’espoli fiscal, la nostra aposta per una proposta catalana unitària i, alhora, el pacte de govern amb el PSC, confereix en aquests moments a Esquerra Republicana de Catalunya una gran responsabilitat davant del poble de Catalunya. 

      Per això el Consell Nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya  

RECORDA:  

    1)  Que la Generalitat de Catalunya ha estimat el dèficit fiscal de l’any 2005 en 16.735 milions d’euros i el 9,8% del P.I.B, que la Fundació Irla l’ha estimat en 18.595 milions d’euros i el 10,2% del PIB, i que finalment el Govern Espanyol, després de dècades de reclamacions i promeses no acomplertes, l’ha estimat en 14.808 milions d’euros i el 8,7% del PIB. L’Estat també ha reconegut que les Illes Balears tenien un dèficit de 3.191 milions d’euros (14,20% del PIB) i el País Valencià de 5.575 milions d’euros (6,40% del PIB).  

    2)  Els excessius dèficits fiscals dels Països Catalans tenen efectes devastadors tant per la renovació de la seva economia productiva com per a l’Estat del Benestar.  A més, el creixement dels darrers 10 anys basat en el “boom” especulatiu del mercat immobiliari i en el fons europeus ha entrat en fallida i l’economia dels Països Catalans no sortirà d’aquesta crisi estructural sense resoldre l’espoli fiscal. 

    3) Que aquest Consell Nacional va aprovar el Programa Electoral de les Eleccions al Parlament de Catalunya de 2006 amb el qual ens van comprometre amb els nostres electors  a defensar Les mesures que ens apropin als resultats del concert econòmic cooperatiu , amb la gestió efectiva de la recaptació dels impostos i la formulació d’un contingent de cooperació interterritorial en un màxim del 2% del PIB català”. (Programa_2006 Emprenedors, pàg.6 ) 

    4) Que en el Programa Electoral a les eleccions al Congrés dels Diputats, ERC es va comprometre a una reducció d’un terç de l’actual dèficit fiscal durant la legislatura, per equiparar-nos en deu anys a altres regions europees de renda similar, arribant al 4% del PIB, per acabar produint els mateixos resultats que el sistema de concert econòmic. El programa incorporava una proposta de nova LOFCA que incorporava les variables favorables a Catalunya (immigració, malalts de llarga durada,…) en la determinació de les necessitats de despesa, introduïa un fons de capacitat fiscal per als territoris que realitzen un major esforç fiscal, i preveïa la cessió en el termini de cinc anys a l’Agència Tributària de Catalunya de la totalitat de la gestió de l’IRPF, i posteriorment la de l’IVA, la totalitat dels impostos especials i de l’impost de societats. 

    5) Que la ponència estratègica aprovada pel darrer Congrés Nacional afirma que: “ERC ha de disposar d’una proposta i de criteri propi en finançament, d’acord amb el model compromès amb els nostres electors el 2006 per tal que sigui incorporada pel Govern en les seves negociacions amb el govern de l’Estat”.

PER TOT AIXÒ, MANIFESTA: 

  1. La importància d’aconseguir ara els màxims recursos per a la Generalitat que la legislació vigent permet.

 

  1. Que ERC ha impulsat la unitat dels partits catalans entorn al Govern de la Generalitat de Catalunya en les seves negociacions amb el Govern espanyol. Però que aquesta unitat no pot reduir-se a resolucions retòriques a Catalunya, sinó que ha d’implicar la unitat d’acció d’aquests mateixos partits a les Corts Espanyoles, començant amb els Pressupostos de l’Estat del 2009 i en la redacció de la nova LOFCA.

 
     Esquerra Republicana és conscient que la seva trajectòria en la denúncia de l’espoli fiscal li atorga una autoritat moral per a molts dels nostres conciutadans alhora de legitimar o deslegitimar un possible acord entre el Govern de la Generalitat del que forma part i el Govern espanyol. Per aquesta raó el Consell Nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya 

RESOL:  

  1. Esquerra Republicana de Catalunya no avalarà un acord de finançament de la Generalitat  i l’Estat Espanyol que no redueixi en un terç el dèficit fiscal de Catalunya durant aquesta legislatura.

 

  1. Esquerra Republicana de Catalunya farà públic el sentit del seu vot sobre el model de finançament i  serà el mateix en l’acord que s’adopti al si del Govern de la Generalitat, en l’acord bilateral de govern a govern i en la votació de la LOFCA que generalitzarà el model a totes les comunitats autònomes en el Congrés de Diputats. Si no s’assoleix el topall mínim fixat, el vot d’ERC serà negatiu.

 

  1. En el cas que el vot sigui negatiu i aquesta posició no sigui compartida pel PSC al Govern i al Congrés dels Diputats, ERC impulsarà un nou govern que tingui per objectiu la defensa del concert econòmic davant de l’Estat espanyol, com a única via per a reduir substancialment el dèficit fiscal de Catalunya.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent