JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

LES TRES XEMENEIES: DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ.

Durant al llarg d’ aquesta setmana, es  celebra  a Sant Adrià del Besos una consulta  ciutadana sobre el manteniment o no de les tres xemeneies de FECSA. Tots  els empadronats majors de setze anys  han estat convocats per donar resposta a  la següent  pregunta: Creieu que s’ ha de conservar i reutilitzar  les tres xemeneies sense condicionar el pressupost municipal ni els espais  per als futurs equipaments?. La  convocatòria té la virtut de deixar en evidència a molts  consistoris de poblacions on es debaten afers de característiques similars i ,per una o altre raó,  no s’atreveixen a demanar l’ opinió dels seus ciutadans. Potser en el cas  de Sant Adrià , ajuda que el seu  alcalde, s’ hagi pronunciat a  a favor de mantenir les tres xemeneies, intentant  sumar més legitimitat a aquesta possible decissió.  Els defensors de conservar l’edificació i els que  que consideren  millor enderrocar-lo, justifiquen la seva confrontada posició  en el  el futur del front litoral del Barcelonés Sud  i en el model de ciutat que volen desenvolupar. Uns, (Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies),   reivindiquen  l’espai com a patrimoni comú, argumentant  que  la reutilització  permetrà tot tipus d’  activitats comunitàries i evitará una nova operació especulativa, beneficiant-se tot Sant Adrià de nous equipaments. Els que  volen que les tres xemeneies desapareguin, ho fan al·legant raons estètiques, històriques i emocionals  i afirmen que fent-ho  es podrà recuperar el litoral d´una manera  més amable. A banda de quines de les dues opcions guanyi, la decisió  serà  vinculant pel consistori. Un cas de  participació  real, que supera el marc excessivament institucionalitzat i poc pràctic que unes entitats  de dubtosa representativitat  en alguns casos, participin en òrgans municipals de caràcter consultiu, per a cobrir l’ expedient i dir que   hi ha democràcia participativa. El municipi de  Sant Adrià del Besos, ens proposa a tots una alternativa  real, creïble i viable. Qui més s’ atreveix?



  1. Tot molt discutible. Perquè 16 anys, i no 18, 17 o 21 per anar a votar-ho?
    Qui ho pagarà, tan si surt una decisió com una altra?
    Que passaria si, per exemple, es fessin referendums a municipis per saber si es pot ubicar una presó? I que passaria si tos els municipis diguessin que no? On es possaria les presons,? a l’espai?, i els abocadors?
    No seria tan o més democratic i rigorós que ho decidissin experts amb informes econòmics mediambientals, etc…????

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent