JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

HI HAURÀ NOVA LLEI ELECTORAL?

L’impacte dels afers de corrupció i el clam a favor de la regeneració política es tant important, que està aconseguint alterar l’agenda politica catalana. Ara, correm-hi tots, el que ha estat immodificable durant els darrers trenta anys de democràcia estatutària, es vol resoldre a corre cuita, modificant  alguna  llei per finalment no canviar res.  En Salvador Cardús en feia referència a l’Avui del passat diumenge.

(http://paper.avui.cat/article/dialeg/1627/no/ens/alimenten/molles.html ).

Com que ningú vol ser acusat per l’adversari,   d’ endarrerir certes reformes que simulin un aparent  canvi, els liders dels grups parlamentaris – del govern i de l’ oposició -,   diuen que ho volen  fer amb consens. Crec que es tracta d´una  estratègia pueril, que preten portar a l’adversari al límit de l´acord, conscients que qui aparegui com a responsable del trencament en pot sortir perjudicat. Tot plegat em fa sospitar que no hi ha una real  voluntat política de modificar res. Qualsevol  reforma electoral, ha de contemplar les eleccions al parlament , però també  les de regidors als Ajuntaments i les de segon grau que afecten a les diputacions avui  i potser en el futur  a les vegueries. Una reforma que fa imprescindible un nivell de consens polític elevat i que exigeix una majoria qualificada  tal com exigeix l’  estatut vigent. Si realment  hi hagués voluntat política, s´hauria de començar reconeixent  que  no hi ha temps material per a fer-ho. El debat però té elements positius, finalment la qüestió s’ ha posat sobre la taula i caldrà donar-hi una resposta.

 

El principal  problema rau en que si volem  regeneració i confiança no n’ hi ha prou en reformar la Llei electoral. Aquesta és una condició necessària, però  ni de bon troç és suficient. Qualsevol modificació,   haurà de tenir en compte els criteris que figuren en l’ estatut vigent. L’ article 56, diu que el sistema electoral haurà  de ser proporcional i assegurar la  representació adequada de tota la zones del territori. Una circumscripció electoral única per a tot Catalunya igualaria el valor del vot individual a tot el territori i probablement faria augmentar la proporcionalitat entre vots i escons, però no es compliria el mandat estatutari. No hi ha coincidència entre els experts, sobre com fer  compatible la circumscripció única i el mandat d’assegurar una representació adequada del territori. Personalment em sembla que introduir el doble vot a l’ estil alemany , vots per districtes uninominals ( comarques , sub comarques de l’ entorn metropolità i districtes a la ciutat de Barcelona i vots a  una llista  per vegueries i/o nacional,  incloent el vot preferent  és una de les millors solucions, doncs s’ evitaria la  llunyania entre votants i representants; l’ actual  manca de responsabilitat individual dels electes i les pràctiques endogàmiques dels partits. El doble vot faria que hi hagués al Parlament diputats elegits d’una llista per vegueria  i diputats votats personalment. Dos tipus de vincles amb l’electorat diferents. La reforma però, ens quedaria coixa si aquests mateixos criteris no s’ apliquessin en les eleccions municipals, llista oberta en municipis de menys de 25.000 habitants i doble vot als municipis més grans, amb formació de districtes uninominals. Si tot aquest procés es vol fer bé, ha d’ haver un acord polìtic en aquesta legislatura, però la reforma s’ ha d’ efectuar amb  temps suficient i per tant la redacció d ela LLei s’ ha de deixar per la propera. Una nova legislació electoral  requereix el suport de dos terços dels diputats de la cambra catalana i per tant, per aprovar-se caldrà comptar amb l’oposició. El pacte doncs  no es senzill.  S’ equivocaran els actuals parlamentaris,  si  per qüestions conjunturals simulen que es vol la  reforma  i al final no n’ hi ha. La política catalana està en una crisi ascendent. Per  tant, ja no s’ hi val  fer jugades de curta volada amb una cosa tan seriosa com la  reforma electoral que forma part de la regeneració democràtica. Un amic,  que milita en l’ abstenció, em diu que a ell no li  calen llistes obertes, sinó “incendiàries”. Seria bó que els nostres diputats tinguessin en compte aquest creixent estat d’ ànim.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de POLÍTICA per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent