JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

EL TERCER ESPAI (3).

Amb sorpresa i certa estupefacció, vaig llegir el passat divendres a  un  informatiu digital del país, que les  consideracions que havia fet en l’ anterior apunt, era la constatació de l’ existència d’ un sector crític a Reagrupament. Una bestiesa,  que confirma  que alguns mitjans  estan tant acostumats a la “partitocràcia”, que qualsevol reflexió, que s’allunyi de “l’ opinió general” és presentat com una disidència. El debat d’ideees s’ha d´incentivar sempre  si es vol realment promoure la regeneració democràtica. L’interpretació que feia el digital a més d´  interessada, pretenia desprestigiar una opció política nova,  que vol reformar l’actual  sistema  de representació i que incomoda a la majoria dels partits de l’arc parlamentari.

Per sort  també hi ha  qui es dedica a fer  una crítica constructiva. Us en citaré dues, publicades a l´Avui del passat diumenge.  La primera,  feta per en  Salvador Cardús:

( http://paper.avui.cat/article/dialeg/177741/politica/antipolitica.html )

La segona, l’ article  de  David González:

( http://paper.avui.cat/article/politica/177722/la/democracia/no/es/gratis.html  ).

Dues reflexions, que pretenen fer entendre el que està passant i  quina pot ser  en el futur la funció regeneradora de Reagrupament.

El meu  apunt, intentava fer   crítica  constructiva,  a certs  fonamentalismes que no han d’ intoxicar-nos. La  configuració d’ una candidatura  sobiranista plural i  transversal,  com la  vol donar suport Reagrupament, s´ha de construir  amb voluntat  de “guanyar” vots, però també el respecte de molta gent que inicialment no ens votarà, cosa  que només  podrem  aconseguir  amb voluntat de pacte i de transacció cap a la resta de forces que es reclamen del catalanisme. L´única condició  que hem de mantenir, és que qualsevol acord no pot convertir-se en una renuncia a tot allò que considerem fonamental: Articular una estratègica democràtica cap a l´independència amb voluntat de regenerar la política partidària. Es obvi que un canvi de rumb  polític d’ aquesta naturalesa ,  necesitarà d’ una nova direcció política, que ha de sorgir d’ una  majoria electoral. Si volem arribar  a tots els catalans – no fer-ho seria absurd -, haurem de convèncer als que  per  “patriotisme” partidari o honesta convicció, donaran suport als partits catalanistes tradicionals. Aixó ens obliga a   un comportament constructiu cap a aquests electors.

Es per això,  que defenso que en el cas d’ uns resultats favorables però no suficients,  no seria convenient  tancar-nos,  defensant   que la millor alternativa per l’ independentisme , després de tot el que ha passat, és romandre a  a l’ oposició, acumulant forces, doncs hi ha el perill que el pas del temps acabi per a desfigurar el país. Quan escolto l’expressió que manin ells! ( convergents i socialistes junts), penso que els sentiments ens pot més que la raó, i que  dir-ho sense cap més reflexió, es optar per una estratègia política equivocada, amb conseqüències negatives. Regenerar la democràcia, és també entendre que  la política es pacte i  capacitat d’ escoltar a  l’ adversari. 

Reagrupament,  ha fer-se entendre si vol esdevenir una força majoritària. Aquest es el repte que tenim al davant: Ser  clars, coherents i contundents en l’exposició dels nostres objectius, tenint clar que el país no entendria  que no  assolissim  un mínim d’ acords, amb les dues forces parlamentàris que ens són més properes. Durant els darrers trenta anys de democràcia constitucional, l´independentisme  ha  anat vivint  diferents crisis. Tot plegat ens ha  donat una imatge d’eixalabrats,  utòpics, fonamentalistes i  quimèrics que ara està a les nostres mans esmenar. Per a fer-ho, reagrupament ha de tenir la voluntat d’ esdevenir  la casa , o la causa,   comuna del sobiranisme, fent-ho amb generositat. Només així   podrem engrescar a la majoria del  país a  fer realitat el  somni de l’ INDEPENDÈNCIA. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de POLÍTICA per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent