JORDI SURINYACH

catalanisme i progrés

Publicat el 29 d'abril de 2008

AMB ERC, MILLOR NO FER ACUDITS.

Amb tots els defectes que vulgueu, ERC està vivint un període de debat intern  i democràtic  que ja voldrien la resta de forces polítiques. Qualsevol observador,  ha  pogut  comprovar la  pluralitat  i vitalitat que pot assolir aquest  debat i   les  contradiccions  que tot plegat genera en els actuals  dirigents, que  intenten  penjar-se la llufa de la responsabilitat d’ haver desconnectat de bona part de l’ electorat. Ningú dubta que l’  estratègia de la pluja fina i del patriotisme social se’n ha anat en orris.

El President i el Secretari General  no són ja cap tàndem. S’ han donat carbasses i cadascú va el seu rotllo. Ni “ERC futur” ni “Gent d’ Esquerra” diuen voler acabar amb el tripartit, però  ambdòs candidatures  preparen un funeral de primera. Els renovadors continuen la seva lloable tasca. “Esquerra Independentista”, malgrat els dubtes que a alguns els hi genera, intenten  amb  Jaume Ranyer guanyar credibilitat, picant l’ ullet a l’ altre candidatrura renovadora , la de  “Reagrupament.Cat”, que  continua exhibint muscle polític, amb un programa alternatiu  que es mostra radicalment contrari a la satel·lització d’ ERC a l’òrbita del PSOE.  Pluralitat d’opinions, que  confirmen l’ imatge de partit  republicà, diferent,  heterodox, alternatiu i  llibertari, que intenta recuperar el temps i la credibilitat perduda a les catifes institucionals. L’ aposta per la via federalista com a estació de pas cap a la independència, nascuda al Congrés de Lleida,  ja és història i obliga a  la militància a repensar  les bases d’ una nova política   que    abandoni   la política erràtica dels darrers anys i   superi amb èxit els dos reptes que els republicans tenen davant: La sentència  del Tribunal Constitucional sobre l’ Estatut i el possible avançament  electoral. Malgrat la decepció que ha anat generant, ERC  és encara avui  una realitat plural, que reuneix una gran varietat de sensibilitats, que ha normalitzar l’independentisme en el sistema parlamentari català, dotant-lo d’ una forta presència institucional. L’ experiència frustrant i  negativa de l’Estatut, mutilat per uns i altres,  és la prova empírica que  la política de pactes  i d’acords programàtics en el futur,  no poden mai més   formular-se obviant l’ eix nacional.  Sembla que tots els candidats a president i a secretari general, han assumit sense dir-ho, que la primera  crítica pública feta,  desde la soledat  del corredor de fons,  per Joan Carretero,  era del tot  encertada. El primer  pas doncs ha estat donat, ara tocar guanyar la batalla de la credibilitat. La situació no és fàcil, exigeix responsabilitat, debat públic, joc net, transparència del procés electoral  i acceptació dels resultats que surtin de les urnes. I sobretot autocrítica per part de  l’ actual direcció, que tots ells sense excepcions,  tenen la seva qüota alíquota de responsabilitat col·legiada. Per això,  es millor   no fer fàcils acudits, per moltes ganes que se’n  tinguin.   


 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per descatllar | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent