LES FESTES DE NADAL A GRÈCIA

Grècia té, com és d’esperar, uns costums molt peculiars pel que fa al Nadal, tot i que l’Església Ortodoxa Grega celebra el Nadal el 25 de desembre (això no és tan obvi si pensem en la Pasqua ortodoxa, per exemple). A Grècia, com aquí, els “dies de festa” inclouen el període entre Nadal, Cap d’Any i Epifania el 6 de gener. El nom grec del Nadal és  Χριστο?γεννα (Xristuienna), que literalment significa “el naixement de Crist”. Per dir “Bon Nadal”, els grecs diuen Καλ? Χριστο?γεννα i també diuen καλεσ γιορτες, Bones Festes.

Com a altres indrets del món (per exemple a casa nostra), la invasió destructiva de les influències nadalenques forasteres són evidents, però els grecs es vanten que el seu Nadal no és dels mes comercialitzats (?). La gent posa avets, però el més tradicional és decorar una petita embarcació, com escau a una civilització de lluny marinera. Els vaixells de Nadal són fets de paper o fusta i es decoren amb llums i tota mena d’ornaments. Normalment es col·loquen prop de la porta exterior o la llar de foc, i simbolitzen una càrrega completa de riqueses que ha d’arribar a la casa. Cada desembre, Thessaloniki erigeix una enorme vaixell de tres pals a la plaça Aristotelou.

Durant les festes es canten les kalandes, o nadales, que solen venir de l’època bizantina. Al matí de la vigília de Nadal els nens van de casa en casa a cantar kalandes acompanyats pel dring dels triangles, i a canvi, reben dolços i diners. Les kalandes es canten en les vigílies de Nadal, Cap d’Any i Epifania , i són diferents per a cada dia de festa.

En teoria, al món ortodox Nadal arriba després de 40 dies de dejuni de qualsevol tipus de carn, productes lactis o ous. Tot i que això no ho deu seguir gaire gent, l’àpat de Nadal és esperat amb gran expectació. I així, després dels serveis de l’església, la família es reuneix per al gran dinar de Nadal. Cada taula de Nadal inclou pans de χριστοψωμο (“Pa de Crist”) i ja sigui un gall dindi rostit sencer amb un farciment d’arròs, carn picada, les panses,  castanyes… o el més tradicional rostit de porc ( ja sigui un llom, espatlla o fins i tot un garrí sencer), així com altres delícies gregues. La festa tradicional grega Nadal no estaria completa sense els deliciosos kourambiethes i melomakarona per a les postres! (Recepta en breu).

Després de Nadal, els nens esperen amb impaciència el dia d’Any Nou (Protochronia), que és quan Sant Basili (Ayios Vasilis) ofereix els seus regals.

Un pensament a “LES FESTES DE NADAL A GRÈCIA

  1. A l’apunt es pot llegir: “Com a altres indrets del món (per exemple a casa nostra), la invasió destructiva de les influències nadalenques forasteres són evidents,“.

    A quines invasions és refereix?

    De ben segur, els “nostres” (?) avantpassats van estar “invaïts destructivament” per influències nadalenques forasteres provinents de l’imperi romà (sota l’aparença de cristianisme [falsificat]).

    Atentament

Els comentaris estan tancats.