Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Publicat el 25 de maig de 2010

Perversions: econòmiques (2)

L’economia devia aplicar el sentit comú. Però en política, i en economia, n’hi ha poc de senti comú, sobretot quan tots dos moniatos es marquen aquell únic criteri que entenen els espavilats: guanyar. Guanyar per interés propi, que no mai pensen en el col·lectiu (quin col·lectiu?). Si encara podem fotre’l, millor, l’interés col·lectiu.
La perversió de l’economia no és una cosa actual, ni moderna. És veritat que patim una època de desbocament dels cavalls, d’anar a galop, contra tot, contra el sentit comú. Som la desmesura, que el fracàs d’uns quants responsables ha portat el col·lectiu a la ruina, moral i econòmica. Amb el consentiment dels polítics, quan no actuen amb la vara de la prevaricació. Ai, la prevaricació.
La decisió dels destralers de la política és que ho paguem tots, que tothom pague els plats trencats de bancs, àvars, polítics maldestres, gestors i responsables de l’economia pública i privada. Però de primer, ells ja han salvat els mobles, els hi han perdonat la vida, als seus mobles. Ara que han agranat i passat el drap, ja vénen els netejadors de l’engrós, i ens demanen de pagar. Però de pagar de veritat, els seus desficacis. N’hi hauria prou amb el sentit comú, però això impediria que tornaren a desbocar els cavalls, d’ací uns anys, demà mateix. Quan paguem, i tinguem la casa neta, tornaran a aplicar el seu criteri: el guany personal, particular, contra el col·lectiu, la desmesura, la imbecilitat política. I ells, el Fons Monetari, les borses, els bancs, les caixes, els polítics, les màfies i la mare que els parí, rentadets del cul, tornaran a pegar-nos per on voldran. Els sopapos vénen regalats amb frases de l’estil ‘és necessari’, aquestes mesures fa temps que les hauríem d’haver pres’, ‘és un assumpte mundial’… Tot això no ho deien quan gastaven a grapats els diners públics, i els privats, quan vivien del luxe, de la despesa supèrflua, quan regalaven a amigues i amigots, quan deixaven anar l’aixeta sense control.
Pegueu fort, i expliqueu-nos filosofia. Expliqueu-nos economia, Plató i Sòcrates… Feu-nos escola de la bona. Mamons.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent