ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Constitució i Règim del 78

Segueix la mateixa cançó:

Constitució

Totalitarisme

Voldria afegir sobre l’Estat de Dret.

La proposta de l’Estat de Dret sorgeix de la defensa dels drets universals dels humans i per la desconfiança cap al poder i l’intent de contenir-lo. De fet, El «poder» en majúscules es troba en el legislatiu i l’executiu. Segons la proposta de l’Estat de dret, es tracta de construir un poder separat que té com a funció bàsica vigilar els poders legislatiu i executiu per contenir-los i evitar la vulneració dels drets humans. En un Estat de Dret, no només l’Estat i les seves lleis i Constitució es sotmeten als drets humans, sinó que s’ha constituït un poder separat (judicial) que vigila l’Estat i les seves lleis i el pot obligar a modificar-les i a obeir els dret humans, si se’n allunya. Fixeu-vos que un govern democràtic, un govern del poble, no és automàticament un Estat de dret; només ho serà si es sotmet als drets humans i estableix els mecanismes adients per a què això sigui així (República). El Reino de España es troba ben lluny de l’Estat de dret. Podríem afirmar que la república és pròpiament el compromís de fer efectiu aquest control i l’afirmació que només és possible sobre la base de la llibertat i la igualtat dels individus.

Pot assolir realment els seus objectius l’Estat de dret? ¿pot refrenar la bèstia, el poder, l’Estat?. Hi ha qui diu que no. La primera condició per assolir-ho, seria la república, l’actuació conscient dels poders públics per assolir i mantenir la lliberta i la igualtat. N’hi ha prou?. NO, ja que el poder és precisament poder i com a tal poder no hi ha mecanisme que el pugui contenir. Si aquest poder (ni que sigui la sobirania popular, la democràcia) decideix actuar contra els drets humans d’algú i subvertir l’Estat de dret, podrà fer-ho. Fer efectiva la república ens trasllada altra vegada al problema de Sòcrates: sense ètica, sense bones persones i  la sobirania de les persones, no és possible construir un govern i una societat bons. L’ètica ha de ser el fonament i l’objectiu de la política (i no el creixement del PIB).



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent