ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Discussió dels resultats del 20D a Catalunya

El pensament d’inspiració científica treballa amb hipòtesis, la major part de les quals resultaran falses. Aquelles que suportin les proves ens permetran anar una mica més enllà de l’opinió.

Anem a avaluar les hipòtesis que vam fer per elaborar el pronòstic de resultats del 20D, Pronòstic de vot 20D. Aquestes hipòtesis quedaven resumides en el quadre:

taulaOct2015

 

Vistos els resultats del 20D, l’agrupació de caselles que proposem i que suma els resultats reals donats és la següent:

caselles20D

Una primera hipòtesis era la reculada del PSC davant Podem, casella (5,3). S’ha complert. Aleshores, dèiem, el PSC havia de patir una forta sotragada, li donàvem només 289.652 vots; però vam suposar que el vot de C’s del 27S es mantindria, no ha estat així, C’s ha perdut la casella (5,5) del centre centre davant del PSC. A diferència del 27S aquesta vegada tant Podem com PSC han entès que qui més els disputava el vot era C’s amb la seva pretesa centralitat, i durant la campanya han dedicat força esforços a desmuntar el seu discurs. En aquest sentit, el gran derrotat a Catalunya ha estat C’s que ja no resulta creïble com a partit de centre i ha perdut la casella (5,5) en les 2/3 parts, parts que han anat al PSC, el qual ha pogut compensar així les pèrdues per la frontera amb Podem. A C’s li sortien 759.263 vots si repetia les caselles del 27S i n’ha obtingut 489.503.

 

L’altra frontera de Podem la situàvem amb ERC i pronosticàvem un empat. No ha estat així, i aquí ha estat la clau de la campanya. Podem s’ha emportat la pràctica totalitat del vot de la CUP i ha fet recular ERC, fins i tot, en la seva frontera del 27S respecte la CUP, ara ocupada per Podem. ERC no ha resultat creïble en el seu aspecte social i ha perdut una gran oportunitat d’esdevenir la primera força a Catalunya. ERC ha patit una derrota important com a oportunitat perduda. Podem ha sabut desplaçar-se cap al catalanisme abandonant al PSC caselles espanyolistes molt menys habitades.

 

El problema de DiL és d’evolució de l’electorat, el qual deriva cap a l’esquerra, mentre CDC roman al centre. En contra del que havíem suposat, DL s’ha mostrat incapaç d’arribar a una part de l’electorat de centre-esquerra. Pensar en enfortir el sobiranisme per la dreta no té sentit, perquè cada vegada hi ha menys gent que es declari de dretes. Aquest és també el problema del PP per la banda de l’espanyolisme, perdut el centre en mans de C’s, el seu públic queda molt reduït. Tota manera, d’una manera molt lleugera, però una part de les caselles de dretes amb un catalanisme més fluix s’han passat al PP en aquestes eleccions. Cosa que explica que la davallada del PP no hagi estat tant forta.

 

I aquest problema resulta més agreujat per Unió que s’ha quedat sense públic, hi ha molt poca gent a Catalunya que es declari de dretes i catalanista convençuda.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent