Taps de Suro (2)

Ara fa uns dies comentava la meva visita a Palafrugell per tal de conèixer de prop la realitat del sector surer i les iniciatives que tant municipis, com l’Institut Català del Suro, com ong com WWF/Adena, estan duent a terme per tal de promoure l’ús del suro i, en conseqüència, per preservar les suredes mediterrànies (veure apunt Taps de suro). En aquella visita em vaig comprometre a impulsar en el si del Parlament Europeu una iniciativa per tal que la qüestió fos coneguda per d’altres diputats i diputades de tots els grups, especialment de Portugal i de la riba mediterrània (els països més afectats per la pèrdua de suredes), així com  (segueix…)

a instar la Comissió a dur a terme les mesures necessàries per tal de garantir la promoció del suro front a la creixent entrada de productes sintètics.

Així doncs, aquesta setmana hem treballat una Pregunta Escrita que estem proposant a d’altres membres del Parlament per tal que la cosignin i tenir més pes a ‘hora de plantejar aqeustes qüestions davant la Comissió. La següent nota n’explica els detalls:

‘Raül Romeva pregunta a la Comissió Europea sobre la protecció de la indústria surera

La iniciativa en defensa d?un dels models més clars d?activitat industrial ecològica està sent treballada al Parlament Europeu per obtenir el màxim de recolzament

L?eurodiputat d?ICV, Raül Romeva, ha preguntat avui a la Comissió Europea quines mesures està duent a terme per protegir la indústria surera. Romeva està promovent la defensa de la indústria surera en la seva principal aplicació, el tap d?ampolles per productes vitivinícoles, davant l?amenaça que suposa per aquesta l?entrada en el mercat de productes sintètics substitutius.

En la seva interpel.lació Romeva, però, destaca la importància que té la indústria surera com a activitat no només respectuosa sinó beneficiosa per al medi ambient, ja que dóna ús econòmic als boscos d?alzines sureres, autòctons de la ribera mediterrània, sense la tala de cap arbre, fet que n?assegura la seva protecció, fet que els ha convertit en zones molt riques en biodiversitat, sobretot en espècies autòctones protegides. A més, el suro permet la fixació de CO2 pel doble del seu pes, contribuint altament en la lluita contra l?efecte hivernacle. En el pla econòmic, a més, en tractar-se d?una economia eminentment local es converteix en la major font de llocs de treball de la zona.

En aquest sentit, Romeva ha explicat que les companyies manufactureres de productes sintètics substitutius que imiten el comportament físic del suro busquen desbancar aquesta matèria amb polítiques de baix cost sobre la qualitat, i fonamenten la seva estratègia de penetració en el sector en el desprestigi a les prestacions del suro natural sobre la base d?informacions no contrastades científicament. De fet, ha dit Romeva, el suro està considerat un producte d?alta qualitat gràcies a les seves propietats físiques úniques, que el fan ideal per a la conservació i l?envelliment dels productes embotellats, i per això és l?únic producte usat pel tancament d?envasos contenidors d?aliments que compta amb una directiva europea impulsada pel sector.

Per tot això, Romeva creu necessària una iniciativa legislativa per protegir la indústria surera, l?obligatorietat d?informació sobre el tipus de tap en l?etiquetatge i la cooperació amb els països productors de la ribera sud del mediterrani.

Adjunto a continuació el text complert de la Pregunta Parlamentària:

La entrada en el mercado de tapones sintéticos significa, más allá de la elección de una polítca de bajo coste en substitución de la alta calidad, una grave amenaza a los bosques de alcornocales.

Hasta el momento, el corcho ha sido el producto indiscutible en el tapado de botellas con productos vitivinícolas, por sus propiedades físicas idóneas para el propósito. No obstante, últimamente han entrado en el mercado productos sintéticos substitutivos, basando la competición en campañas no contrastadas técnicamente de desprestigio al producto natural, mientras por otro lado tratan de imitar al máximo las características del corcho, e incluso usan la palabra ?cork? en parte del nombre del producto.

Esto obliga a redefinir la importancia del corcho desde un punto de vista más amplio. Así, debe destacarse que la industria del alcornocal es un modelo  a seguir de actividad industrial sostenible. En primer lugar, es de carácter local; esto hace que no sólo sea una fuente de empleo en las localidades que se dedican a la actividad, sino que presenta una gran biodiversidad, muchas veces autóctona de la ribera mediterránea y en peligro de extinción en caso de desertización  Además, contribuye al mantenimiento ecológico de la zona, puesto que uso económico a los bosques de alcornoques, lo que evita su deforestación. Y hay que recordar que el corcho fija el doble de su peso en CO2.

Además, el corcho se considera un producto de calidad y no hay estudios fehacientes que demuestren que los productos sintéticos mejoren sus prestaciones. Para garantizar esta calidad, se cuenta además con una resolución europea ResAP(2004)2 sobre el contacto del corcho con productos alimenticios, siendo el único cierre que cuenta con una normativa específica e impulsada por el sector.

– ¿Piensa tomar la Comisión alguna iniciativa legislativa para proteger esta actividad, con todos los beneficios sociales y ecológicos que conlleva? 

– ¿Ha pensado la Comisión en promover un etiquetaje que informe a los consumidores del material usado en el cierre de la botella?

– ¿Existe hoy en día o hay intención de establecer algún término de cooperación con los países productores de la ribera sur del mediterráneo para potenciar su desarrollo?

Font foto: campanya en suport de suro de WWF/Adena

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *