Carn o peix? Tocino … d?aqüicultura.

Per què triar? Deuen haver pensat alguns. Si podem ?criar? un mar i muntanya d?origen, doncs fem-ho! No?

De fet, no és possible. Almenys no encara. El fotoshop fa miracles, cert, tot i que potser aviat no ens caldrà manipular imatges per poder tenir entre les mans exemplars tan singulars.

I és que la Comissió Europea acaba d?autoritzar que, a partir de l?1 de juny de 2013, els peixos criats en captivitat (aqüicultura) puguin ser alimentat amb farines d?origen animal.

Ja en el seu moment, els ministres de França i Alemanya es van oposar a la reintroducció d’aquests aliments en la cadena alimentària, igual com vàrem fer el 6 juliol 2011 una bona part dels diputats i diputades del Parlament Europeu. Tanmateix, ni en el si del Consell ni tampoc en el PE vàrem aconseguir la majoria necessària per aturar-ho (de nou, coses de l?aritmètica parlamentària i intergovernamental).

La inquietud ciutadana relacionada amb les qüestions del menjar és prou coneguda.

El darrer escàndol: vendre carn de cavall etiquetada com si fos vedella. Cert, això no suposa, en si mateix, un risc per a la salut pública, però sí és, com a mínim, un frau, una nova estafa via els aliments que de fet esdevé un nou símptoma de la manca d?escrúpols d?alguns responsables del sector de la transformació animal l?objectiu dels quals es redueix a comprimir costos per poder competir abaixant preus i vendre més que la competència, fent així més benefici.

Hi haurà qui es preguntarà: on és el problema? Si al mar, els peixos grans es mengen els petits. Esclar. Sempre hi ha qui en té prou amb veure algun arbre, però que quan li parles del bosc s?atabala.

I és que, de moment, encara no podem afirmar que els porcs o les aus de corral formin part de la dieta ?natural? dels peixos. Amb la decisió de la Comissió, però, això pot canviar, i ens podem trobar un dia menjant nosaltres un peix que, al seu torn, s?hagi alimentat de vedella.

De nou: i on és el problema? Pensaran alguns. Doncs depèn. A mi, almenys, m?agrada saber què menjo, i més encara, què ha menjat allò que menjo.

Per això alguns demanem que, almenys, tots els peixos de piscifactoria indiquin clarament si han estat ?alimentats amb o sense farines d?origen animal?, i que la gent, lliurement, esculli si allò s?ho vol cruspir, o no.

Nosaltres, almenys, podem decidir. Els peixos de granja, en canvi, s?hauran de conformar amb menjar allò que els aboquin a les menjadores aquàtiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *