Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Aminetu: què hem fet ja, i què cal fer encara?

El Sàhara Occidental va ser una de les meves prioritats durant el mandat precedent i ho segueix essent durant el present mandat. El cas d’Aminetu Haidar ha posat novament de manifest la incoherència entre el discurs prodrets humans de la UE i la tebior amb la qual tractem règims com el marroquí quan es tracta de parlar de la situació al Sàhara ocupat. Portem anys esperant del govern espanyol una reacció i un lideratge que els pertoca en tant que antiga potència colonitzadora. Durant aquest semestre he dut a terme diverses accions al Parlament Europeu en relació a aquest tema: vaig denunciar la situació dels set activistes detinguts i jutjats al Marroc per un Tribunal Militar (veure video de la meva intervenció), he impulsat novament la creació de l’Intergrup de suport al Sàhara, he demanat al govern espanyol que faci d’aquest tema una prioritat durant la propera presidència espanyola de la UE (veure resultat entrevista amb Zapatero i Moratinos), estic preparant una visita per aquest dijous a Lanzarote per donar suport a l’activista saharaui i a la gent que l’acompanya, i estic promovent una nova resolució d’urgència per a la setmana vinent, durant el ple a Estrasburg, en relació a la situació d’Aminetu Haidar. Tot plegat, em temo, seguirà essent poc, però si Aminetu no cedeix en la seva lluita, molt menys dret en tenim nosaltres d’abandonar-la.

Adjunto a continuació la nota que he fet en resposta a la reunió, ahir, del Consell d’Associació entre la UE i Marroc i a la propera Presidència espanyola.

COMUNICADO DE PRENSA – Bruselas 8.12.2009

UE-Sahara Occidental

Aminetu Haidar: Verdes/ALE instan a la presidencia española a situar este tema entre sus prioridades

Tras la reunión, ayer, del Consejo de Asociación de la UE y Marruecos (Troika) en la que entre otros temas se trató de la situación del Sahara Occidental, el
vicepresidente de Verdes/ALE, Raül Romeva, lamentó una vez más la tibieza con la que la UE trata a Marruecos con relación a la situación en el Sahara Occidental. En concreto, Romeva se refirió a la situación que está viviendo la activista Aminetu Haidar en los siguientes términos:

“La Presidencia Española debería situar este tema entre sus prioridades más inmediatas, tal y como ya solicité la semana pasada al Presidente del Gobierno y al Ministro de Asuntos Exteriores durante mi visita a Madrid para preparar dicha Presidencia.

El Estado español, en tanto que antigua potencia colonizadora, debe asumir en este tema el liderazgo que hasta ahora se ha negado a asumir. Es urgente tratar la situación humanitaria de Aminetu Haidar, pero también lo es afrontar de forma firme los motivos que han llevado a Haidar a llegar a esta situación tan dramática: la injusticia que vive el pueblo saharaui. La mejor forma de ayudara Haidar es escuchándola y respondiendo a su llamado. De hecho, esto es lo que tengo intención de hacer este jueves cuando visite a la activista y a su delegación en Lanzarote.

Esperamos mucho más de la UE ante una situación tan flagrante de vulneración de derechos humanos como la que está ejerciendo Marruecos sobre el Sahara Occidental. La situación de Aminetu Haidar ha puesto de manifiesto hasta qué punto el régimen marroquí no es creíble cuando habla de su deseo de encontrar una solución para el Sahara Occidental.

El Consejo de Asociación celebrado ayer suponía una nueva oportunidad para dejar claro que la cooperación entre la UE y Marruecos es necesaria y positiva, pero en ningún caso debe hacerse a costa de los derechos humanos. Una vez más la Troika malbarató esta oportunidad. La situación de Aminetu Haidar es el resultado de décadas de dejadez por parte de la UE con relación al Sahara Occidental. El silencio cómplice de tantos años y la tibieza con la que desde la UE hemos tratado a Marruecos con relación a este tema acaba de estallarnos en las manos.'”

 

Foto: Haidar a l’aeroport de Lanzarote. Font: Mònica Patxot / Público



  1. Després de llegir el teu post, me’n alegro de saber que el conflicte del Saáhara se sent més enllà de les fronteres del nostre país, epserem que segueixis treballant en aquesta línea i et desitjo sort i molts ànims.
    El poble saharaui no perd l’esperança, i els que treballem amb ell dia a dia, tampoc.
    David Manzanera Serra

    http://www.davidmsfoto.com
    http://davidmsfoto.blogspot.com

    http://www.facebook.com/group.php?gid=15021228996
    http://www.saharalibre.es
    http://newstotem.blogspot.com/

  2. Novament una dona que crida per la llibertat i els drets humans ! És possible que no trobin una solució ? El fet és que el poble sahauri torna a estar en boca de tothom i el Maroc que es va passar, quants anys ja ?, la ressolució de les Nacions Unides per on tots sabem, amb quina cara i dignitat pot anar mirant a la gent ?
     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.