Publicat el 25 d'abril de 2014

El futur del diner

En el futur diverses “figures monetàries” conviuran en un mateix territori i s’adaptaran a les diferents necessitats i grups socials. 

Les grans catedrals medievals es varen poder aixecar gràcies  a un diner anomenat llavors “negre”que perdia valor amb el temps.  

El passat hivern vaig assistir a la Housmans bookshop de Londres  (la llibreria radical d’esquerres, com ells es defineixen) a una xerrada sobre el futur del diner.

En David Boyle va explicar l’origen de les primeres figures monetàries d’us massiu, que va generar, fa més de 9 segles, èpoques de prosperitat sense precedents. Hi havia monedes que eren usades per estalviar i d’altres que només s’usaven pel comerç.

 

Algunes monedes produïdes per les ciutats estaven pensades específicament per perdre valor amb el temps. En successius processos de fosa i d’encunyació, es reduïen les quantitats de moneda circulant i es promovia la despesa local del diner. L’acumulació d’aquest diner anomenat “negre” era un mal negoci.

Afegia en David que moltes catedrals i abadies  medievals s’alçaren gràcies a la promoció d’aquest tipus de diner “negre”. També sorprenia amb dades sobre els esquelets conservats al Museu de Londres: en aquella època d’esplendor la gent era sorprenent alta, prop dels estàndards que es donen amb l’actual benestar. No va dir però de quin barri eren aquesta gent tant alta.

Una puntualització també sorprenent va ser, la seva defensa de que l’origen de les primeres revoltes a l’Amèrica del Nord contra l’Imperi Britànic es varen deure a la prohibició de formes de moneda local per part del govern de sa Majestat.

Sobre el futur, pensa que hi ha hauran molts sistemes que conviuran i que amb una sola moneda no n’hi haurà prou. Les necessitats de la gent de la City no son les mateixes que les dels treballadors de Manchester. A Anglaterra hi ha una ebullició de monedes socials, bancs de temps, amb diferents propòsits de l’ecologia fins a promocionar l’intercanvi i la despesa local.

Una noia pregunta si les monedes socials han de tenir taxes, en David creu que no, que si el propòsit es social no te justificació taxar-ho.

La Bitcoin desperta fascinació i a l’hora pors entre el públic. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per PereMartell | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent