Cara a cara

Ahir La nit al dia va oferir un cara a cara entre Teatre de Guerrilla i la Diputació de Girona. Sembla ser que el SupermerCAT que es va celebrar l’any passat, impulsat pels primers i patrocinat pels segons, no tindrà segona edició. […]

Quan, dies enrere, vaig sentir la notícia vaig pensar que era una llàstima, i me’n vaig despreocupar. Ahir, després d’aquella mena de diàleg de sords en què gairebé es confonia l’actor amb el paper que sovint representa a la pantalla, vaig tenir la temptació de dir que era una sort. Perquè el presumpte cara a cara va ser, en realitat, un pimpampum en què el representant de la companyia va agredir verbalment de gairebé totes les maneres possibles el representant institucional, que amb tot va aconseguir no perdre dignitat ni compostura.

La intenció de l’equip de Mònica Terribas devia ser, segur, aclarir el conflicte i donar elements de judici a l’espectador. El balanç, el meu balanç personal, és que el problema té arrels estrictament personals i que si la cosa no va endavant serà, molt probablement, per incapacitat de tots de posar-se orgull i greuges a la butxaca.

Vaig trobar del tot fora de lloc, a banda del to, que l’actor aprofités l’avinentesa per fer una crítica generalitzada a les polítiques culturals de les administracions, a la seva falta de sensibilitat, a l’economicisme imperant i som-hi que va de vals. I no perquè no tingui un concepte molt crític d’aquestes polítiques i dels gestors que les gestionen. Simplement, perquè no hi va haver manera d’esbrinar què ha passat i en quina mesura és possible la continuïtat de la proposta.

Això sí, va quedar clar que l’anterior responsable de cultura de la Diputació de Girona esmorzava de tant en tant amb els actors. I que amb massa facilitat donem credibilitat i la veu sense filtres als qui es fan un lloc a l’imaginari col·lectiu, ni que no tinguin altres coses a dir. Sobretot si no els falta facilitat de paraula.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*