Soques i esqueixos

“Jo só l’esqueix d’un arbre, esponerós ahir,
que als segadors feia ombra a l’hora de la sesta;
mes branques una a una va rompre la tempesta,
i el llamp fins a la terra ma roca migpartí.”

“Arbre, mon cor t’enveja. Sobre la terra impura,
com a penyora santa duré jo el teu record.
Lluitar constant i vèncer, reinar sobre l’altura
i alimentar-se i viure del cel i de llum pura…”

[…]

Tota tradició és feta de soques i esqueixos, d’arrels i d’empelts. Si una tradició és viva i operativa, podem homenatjar-la i fer-nos-en eco i ressò, o per contra revoltar-nos-hi, que és també una manera de retre-hi homenatge. El mal de situacions de discontinuïtat i del cosmopolitisme frívol és que propicien que la tradició pròpia sigui sempre una altra.

Per això deuen ser útils, també, cites com la d’aquest vespre, a les 8, al Palau Moja. Carles Duarte farà la seva tria personal de Joan Alcover (de qui és la quarteta inicial, la primera del sonet “Desolació“) i Miquel Costa i Llobera (l’autor de l’altra estrofa, penúltima de “Lo pi de formentor“), un acte gairebé de cloenda de l’exposició que l’Institut d’Estudis Baleàrics i la Institució de les Lletres Catalanes han patrocinat en ocasió del segle i mig que fa ja que van néixer tots dos poetes.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*