De les lletres a la sopa

L’Ernest Alós és l’ànima de la informació literària d’El Periódico i ja fa uns quants anys i panys que coincidim. Quan va conèixer l’aventura que hem emprès amb Sopa de Lletres ens va proposar de dedicar-nos un espai a la secció “Reinventats” del suplement dominical. I, com una avançada del dia de Reis, el van publicar diumenge dia 5. Fa així. […]

Oriol Izquierdo i Dolors Borau, de les lletres a la sopa

Després de sis anys al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo es va trobar al gener amb el cessament a la butxaca. La seva dona, Dolors Borau, nutricionista, es va enfrontar al seu segon brot d’esclerosi múltiple. La seva resposta: llançar-se a la piscina i obrir Sopa de Lletres, una botiga dedicada a l’alimentació saludable.

No tots els càrrecs públics tenen un pont de plata després de deixar l’Administració. Oriol Izquierdo es va trobar «amb unes perspectives funestes en el món de l’edició, la universitat i els mitjans» després de deixar la Institució de les Lletres Catalanes. Només li quedaven dues assignatures que havia mantingut a la universitat (Història de la Literatura i Edició de Textos), sense possibilitat d’ampliar-les. «Jo estava de baixa perquè havia tingut el segon brot d’esclerosi múltiple», afegeix la seva dona, Dolors Borau, nutricionista, autora de diversos llibres i responsable de cursos de nutrició per a escoles, associacions i persones amb discapacitat.

I, al costat de casa seva, al carrer d’Hedilla, d’Horta, un local disponible. Així que es van tirar a la piscina, amb els mateixos ànims amb què havien fet front a altres cops encara més durs. Fa sis mesos van obrir Sopa de Lletres, una botiga de menjar saludable i de proximitat, amb plats preparats a preus assequibles. I molts llibres per llegir i els consells de la dietista darrere el taulell.

«No venem qualsevol aliment», apunta Izquierdo. Però l’alimentació saludable, explica Borau, no vol dir necessàriament vendre només menjar amb segell ecològic, ni encara menys donar gat per llebre amb productes miracle a preu d’or. A la seva botiga no hi entren aliments carregats de sal, ni amb greixos hidrogenats o conservants. I sí productes que saben d’on vénen: llegums del Maresme, olives baixes en sal de la Franja, pizzes amb verdura fresca i massa fermentada amb llevat natural de la Bisbal d’Empordà -«que no et creixen a l’estómac»-, ous d’una granja que integra discapacitats… Sense integrismes ni modes. «Hi ha una campanya antillet brutal quan, com a mediterranis, sempre l’hem consumit; i en canvi aquest no és un país de soja, i la seva introducció està creant al·lèrgies i intoleràncies», explica la dietista reconvertida en botiguera i alguna cosa més. És el tipus de consells que poden trobar els seus clients. Des de la informació que els metges saben donar fins als coneixements més bàsics que abans es transmetien de mares a filles.

«La botiga menja molt, però tenir tanta feina també és terapèutic», admet la nutricionista. «Has de canviar totalment de rutina. ¡Cada vegada admiro més el senyor Esteve!», afegeix Izquierdo. La reinvenció d’Izquierdo ha estat professional. Però la seva dona té una altra lluita diària: enfrontar-se a la seva malaltia crònica. Una experiència que ha recollit en un dels contes que integren el llibre de La Marató. «Si em veus ara estic estupenda, però la malaltia hi és, i el llibre m’ha servit per sortir de l’armari. Tinc problemes d’equilibri. Camino fent esses, i hi ha gent que fins ara potser em veia i pensava ‘com va aquesta ja al matí’», explica rient.

Al cap de sis mesos, ja tenen més plans, explica Izquierdo: «Volem ampliar el local per desenvolupar-hi activitats culturals relacionades amb l’alimentació, a més de degustació i llibres. Ja tenim la sopa, ara hem de fer créixer les lletres».

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Sopa de Lletres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*