La llei i la religió

M’ha costat, però finalment he entès què els passa als espanyols amb la seva Constitució. […]

Ras i curt, que tenen un concepte religiós de la llei.

Per a la gent de cultura democràtica, les lleis són principis que regulen la convivència i, per tant, cal que siguin sotmeses a revisió constant i permanent, inevitablement, perquè les situacions de convivència no són immutables.

En canvi, per als que han estat forjats en motlle religiós i tenen una cultura dogmàtica, les lleis són com els manaments, uns principis dictats des de dalt davant els quals només hi té cabuda la submissió i l’obediència. Així, la Constitució espanyola, i cal escriure’n el nom amb una majúscula, per als fidels de la integritat espanyola de tota ideologia i condició. Que no dubten a retreure pecats, a jutjar i a condemnar a les pitjors excomunions, totes tres coses tant en sentit confessional com en el laic.

A aquestes alçades de la història, i que se’m disculpi la generalització, els catalans mostrem la nostra ànima civil, i els espanyols un esperit religiós a prova de qualsevol raonament. 

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada ha esta publicada en Paraules. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*