Uns dies abans havia rebut una carta de l’associació organitzadora, convidant-me a participar i ho vaig compartir al Twitter, i no tardà a arribar-me un avís en forma de piulada dient-me que l’acte havia arraconat la simbologia que ens és pròpia com a poble. Això no em desmotiva per a participar, però certament malgrat anar avisada, quan vaig arribar a l’esplanada de l’estació em va sobtar un munt de banderes espanyoles, i no parle de les republicanes, que ja donava per descomptades, sinó dels ciris rojos amb una banda groga al mig amb el nom de cada víctima i que òbviament et duia la visió de la bandera espanyola. La mateixa que hi havia al fons del macro-pòster, que emmarcava el faristol des d’on es feien totes les intervencions. I ja sí, la bandera tricolor espanyola, en les flors i onejant.
Per això pense que cal que ens aturem dos segons, i pensem cada vegada que muntem un acte, en quin país volem i, que no l’amaguem. El respecte a la gent que lluità per les llibertats, ens exigeix ser escrupolosos en la reivindicació d’una terra, no sometent-la ni simbòlicament.
Considerant imprescindible el treball de recuperació de la memòria històrica, i negant-me a deixar d’acudir als actes i jornades que amb tant d’esforç es fan, és des d’on faig aquesta reflexió pública, que abans he traslladat a l’organització, amb la confiança que amb les aportacions de cadascú, tot pot millorar.
Seguim l’exemple dels nostres, d’aquells que deien coses com les que podem ara veure i llegir a l’exposició del MuVIM, La modernitat republicana a València:
“Milicians, llauradors, intel·lectuals, obrers…, fills del País Valencià, que des del lluminós Mediterrani fins a les aspres serres, lluiten i treballen, superant la glòria de les Germanies per a un esdevenidor de pau i de justícia; a tots vosaltres, valencians conscients, que fruïu la dignitat d’aquestes hores magnífiques, la nostra efusiva salutació i l’alè més entusiasta per a continuar fins a la victòria. El País Valencià a l’avantguarda de la guerra i la producció.
Conselleries de Cultura i propaganda del Consell Provincial de València, 1937”.