Llei d’arquitectura i model de governança

Llei d’arquitectura: una llei innecessària
Se suposa que les lleis es fan per millorar les coses. En aquest cas pensem que és ben bé al contrari. Considerem que la llei d’arquitectura, actualment en fase de tramitació al Parlament de Catalunya, en cas d’aprovar-se amb l’actual redactat seria de nefastes conseqüències per la nostra professió i també per la societat. De fet ja es va retirar momentàniament el dia cinc de maig, a causa de l’oposició d’alguns grups parlamentaris i de la majoria de col•legis d’enginyers. Pensem que la llei és innecessària i desproporcionada. Els temes que regula no necessiten de rang de llei. No entenem la necessitat de la seva aprovació i no estem d’acord en que els objectius que persegueix siguin necessaris de regular, ni tampoc les prescripcions que presenta, ja que són restrictives i van en contra de la simplificació administrativa, la claredat i la competència.
Però pel que sembla el Govern la tornarà a presentar aviat amb modificacions. Per la nostra part hem desplegat una intensa activitat per oposar-nos a la seva tramitació o, si més no, per modificar-ne el redactat. Vam aconseguir que l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) elaborés un extens informe que en les seves conclusions qüestiona la necessitat de la llei, a més de demanar que en cas d’aprovació quedi clar que no comporti cap reserva d’activitat injustificada a favor d’un determinat col•lectiu de professionals, en aquest cas els arquitectes. D’altra banda, ens hem entrevistat amb grups parlamentaris i amb el propi conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per expressar el nostre malestar i per aportar propostes de canvis.
Des d’ENGINYERS BCN continuarem batallant fins al final amb tots els elements de què disposem (compareixences parlamentàries, sensibilització de l’opinió pública, coordinació amb altres col•legis d’enginyers, etc.), per evitar que una mala llei ens pugui perjudicar com a professionals, però també com a ciutadans. La defensa de la professió és un dels principals objectius de la nostra corporació i per dur-lo a terme no regategem ni en esforços ni en recursos.

Un nou model de governança per al Col•legi
El món evoluciona ràpid i, a vegades, els col•legis professionals no tant. Qüestionar-se constantment “l’status quo” de les organitzacions és un dels principis bàsics del lideratge i que nosaltres hem posat en pràctica des de bon començament. L’estructura actual de la Junta de Govern obeeix més a un model de finals del segle XIX que no pas de principis de segle XXI. Un model de governança adaptat a les necessitats actuals pot ser clau per continuar construint el Col•legi del Futur amb garanties. Necessitem una estructura més àgil, eficient i moderna per assolir la nostra Visió de ser el col•legi de referència de l’enginyeria industrial a Catalunya. El vestit actual se’ns ha quedat petit i cal fer-ne un de nou on hi càpiguen més opinions, més idees i més dedicació. En aquest mateix Theknos hi trobareu un article que desenvolupa aquesta proposta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *