gasòmetres

M’estava mirant la col.lecció de fotos de Xavier Miserachs que el Macba ha penjat a Flickr, són una meravella, més de tres-centes, si teniu una estoneta en val molt la pena, Barcelona en blanc i negre
Mirant, mirant, en una vista del port he vist un gasòmetre! A la Barceloneta hi havia el Gasòmetre de la Catalana de Gas i jo no ho sabia, no l’havia vist mai. És més xicotet que el meu però més boniquet, amb eixos remats en punxa. N’hi havia un altre, a Barcelona, el de l’Arenal, la caldera, entre Macosa i les vies del tren, el van desmuntar al 90. 
El de la Barceloneta va ser construït i dissenyat per l’enginyer Claudi Gil i Serra, l’any 1868 i va abastir de gas (llum de gas) la ciutat molts anys, ara l’estructura és una plaça.
Totes les ciutats grans en van construir a finals del XIX, Paris, Londres, Edimburg, Viena, també Venècia i d’altres ciutats xicotetes, feien part del paisatge urbà de les perifèries i de les zones industrials, ens en podrien explicar moltes d’aquells temps i d’aquells obrers…

4 pensaments a “gasòmetres

  1. Doncs el cas és que a mi la capçalera del teu blog em recorda sempre el gasòmetre de la Barceloneta, que conec per casualitat perquè és davant d’una residència universitària on m’he quedat un parell de vegades. Quines coses 🙂

  2. The Gasometers were built from 1896 to 1899 in the Simmering district of Vienna near the Gaswerk Simmering gas works of the district. The containers were used to help supply Vienna with town gas, facilities which had previously been provided by the English firm Inter Continental Gas Association (ICGA). – payday cash advance

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *