La Forastera

Taíza Brito

Xoc de trens judicial al Brasil per l’alliberament de Lula

Jutge de primera instància* es nega a executar ordre d’alliberament de l’ex-president Lula da Silva emesa per magistrat de tribunal de segon grau 

Els fets passats en poques hores aquest diumenge al Brasil involucrant el procés de condemna de Luiz Inácio Lula da Silva demostren que l’ex-president està captiu del jutge Sergio Moro. Considerat la bèstia negra del petista, Moro, que és magistrat de primera instància i que no té més jurisdicció sobre el procés del petista, ha fet una maniobra per impedir l’execució de l’ordre d’alliberament emesa aquest diumenge pel jutge Rogério Favreto, del Tribunal Regional Federal (TRF), instància de segon grau. Moro, que té ascendència sobre el Departament de la Policia Federal on Lula està reclús, està interferint per a que aquesta no executi l’ordre fins que el jutge instructor de la condemna de Lula, João Pedro Gebran Neto, que està de vacances, emeti alguna decisió al respecte.

La interferència de Moro està sent criticada pels diputats del Partit dels Treballadors (PT) Wadih Damous, Paulo Pimenta i Paulo Teixeira que han entrat amb un recurs demanant la llibertat de Lula i ha generat un gran debat al Brasil des de primera hora del matí, quan l’ordre d’alliberament hauria d’haver sigut executada.

La llei diu que un jutge de primera instància no pot negar-se a executar una decisió d’un tribunal de segon grau. Només el propi TRF o una cort superior, com el Suprem Tribunal Federal o el Superior Tribunal de Justícia, poden impedir l’execució del mandat. Es desprèn del text legal, doncs, que no es de rebut que un jutge de rang inferior interfereixi en una decisió presa en instàncies superiors.

L’ordre d’alliberament de Lula, reiterada dues vegades all llarg del dia, diu que el petista hauria de ser posat en llibertat encara avui i exigeix la suspensió immediata de l’execució de la pena. Davant de la possibilitat de veure Lula en llibertat, Moro, que és conegut per l’amistat amb els adversaris polítics de Lula, ha ordenat que la policia no executés l’ordre fins que Gebran Neto fos ubicat.

L’ordre del TRF diu: “Executi’s en règim d’urgència aquesta data mitjançant presentació d’ordre d’alliberament a qualsevol autoritat policial que hi sigui a la seu de la Superintendència de la Policia Federal a Curitiba, on es troba reclús el pacient”. Afirma encara que “en l’etapa actual del procés, l’il·legal i inconstitucional execució provisional de la pena imposada a Lula no li pot cassar els seus drets polítics, tampoc restringir el dret als actes propis a la seva condició d’aspirant al càrrec de President de la República”.

Lula da Silva, que garanteix que serà candidat en les eleccions del proper octubre, no ha tingut els seus drets cassats i apareix en primer lloc en totes les enquestes d’intenció de vot fetes fins ara al Brasil.

Interpel·lat per Moro, el jutge Gebran Neto, que ha condemnat Lula a 12 anys de presó, ha ordenat immediatament una ordre contrària a la del jutge del TRF. La decisió ha aixecat polseguera doncs el jutge està de vacances i, tècnicament, no podria donar ordres. Lula da Silva, fou acusat d’acceptar un apartament de luxe a Sao Paulo com a pagament de la constructora OAS i està detingut des del 7 d’abril a Curitiba, on hi ha una vigília permanent de gent que cada dia demana la seva llibertat.

Un dels autors del recurs demanant l’alliberament de Lula da Silva, el diputat Wadih Damous, s’ha queixat de la insubordinació de Moro, involucrant la Policia Federal per recusar-se a executar l’ordre. Damous ha declarat que hi ha “un estat d’excepció en que un jutge creu que és propietari del cos d’un presoner”, al·legant que Moro està cometent un crim de desobediència.

La senadora del PT, Gleisi Hoffmann, ha criticat el fet que un jutge de vacances, per tant sense autoritat per prendre decisions en qualsevol acció judicial, amb la connivència de la Policia Federal, hagin decidit mantenir Lula detingut. “Trencades les garanties constitucionals i de dret”, ha escrit en el seu Twitter, clamant que la gent surti al carrer per protestar.

* El jutge Sergio Moro, de primera instància, a la imatge a la dreta.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent