La Forastera

Taíza Brito

Publicat el 2 de juny de 2018

Lula da Silva difon una fotografia de Pedro Sánchez demanant la seva llibertat

Membres del Partit dels Treballadors (PT) del Brasil han celebrat l’ascensió de Pedro Sánchez al govern d’Espanya amb la publicació d’una fotografia en que el líder del PSOE apareix demanant la llibertat per a l’expresident Luís Inácio Lula da Silva, que entrà a la presó el 7 d’abril d’enguany. En el cartell que ensenya Sánchez està escrit en portuguès: “Lula lliure. Per la democràcia. Brasil”.

Una de les persones que ha difós la imatge ha sigut la senadora Gleisi Hoffmann, actual president del PT, que coordina la campanya #LulaLivre per la llibertat de Lula da Silva, condemnat a dotze anys presó per corrupció en el cas de l’empresa petrolera pública Petrobras. El perfi de twitter de l’expresident del Brasil també ha difós la fotografia de Sánchez.

Els integrants del PT consideren que no hi ha cap prova real que incrimini l’expresident, que la motivació de la seva detenció és política i que l’únic objectiu és impedir que es presenti a les properes eleccions presidencials a l’octubre. Les enquestes indiquen que Lula da Silva seria el virtual vencedor davant de tots el candidats presentats fins ara.

El curiós del cas és que en la imatge Pedro Sánchez defensa la idea de que el líder del PT és un pres polític perseguit pels seus enemics  que amb el suport de la justícia pretenen deixar-lo fora del joc de la disputa política.

Mirant la fotografia, hom no pot deixar de pensar en el cas català, amb els presos polítics i exiliats que hi ha ara mateix. Serà que la presumpció de què Lula da Silva és víctima d’un procés polític – condemnat ja en segona instància- valdrà també per als polítics catalans, que esperen en presó preventiva, ara que Sánchez és president del govern espanyol?

Aquesta pregunta ja deu rondar al nou govern de la Moncloa. Si realment val aquest esperit demòcrata, no n’hi ha prou amb que Sánchez abaixi el tó bel·licós que venia utilitzant contra l’independentisme català, sino que haurà d’obrir una via de diàleg i, en conseqüència, actuar amb fets concrets.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent