La Forastera

Taíza Brito

La condemna aixeca o enfonsa Lula da Silva?

Aquesta és la pregunta que els analistes polítics i ciutadans del Brasil de les més variades tendències polítiques s’estan fent ara mateix. Davant de la sentència del jutge Sérgio Moro, que ha condemnat l’expresident brasiler a 9 anys i mig de presó per corrupció, el país ha entrat en ebullició.

Abans de llistar algunes opinions, cal destacar que el jutge Moro ha condemnat Lula, però no ha pogut ordenar la seva presó, doncs aquesta decisió haurà que ser analitzada pel Suprem Tribunal Federal. Així, l’expresident podrà recórrer en llibertat. I si el tribunal no es posiciona abans de l’elecció presidencial de l’octubre del 2018, Lula da Silva podrà ser candidat.

Els detractors del líder del PT diuen que la sentència segella Lula com a corrupte. Cosa que impactaria en una futura campanya política a la presidència del Brasil. Avui, segons enquestes polítiques de diversos instituts, l’expresident apareix amb el 30% de la preferència dels brasilers per tornar a la cadira de president de la República. Malgrat això, Lula da Silva té un nivell de rebuig alt, en torn de 45%. Un percentatge que pot augmentar i obstaculitzar la seva candidatura.

Els que defensen Lula, aposten que el petista pot beneficiar-se políticament i transformar-se en víctima. Primer perquè el jutge Moro no tindria proves concretes que comprovin l’acusació en el cas del tríplex. A més, molts dels acusats dins de la investigació de l’operació Lava Jato continuen en llibertat encara que hi hagin proves contundents de participació en l’esquema de corrupció.

És el cas, per exemple, del senador Aécio Neves (PSDB), que apareix en filtracions demanant diners a l’empresari Josley Batista, que posteriorment va rebre, i fins ara no ha sigut detingut. Hi ha també el cas del diputat Rocha Loures (PMDB), que va ser enxampat en flagrant rebent una maleta plena de diners destinats a Michel Temer, l’actual president, i, després de ser detingut, va ser alliberat una setmana després.

A més, els partidaris de Lula da Silva creuen que la decisió arriba en un moment que els brasilers estan farts i enfadats amb Temer i amb la tropa de corruptes que han assaltat el Palau del Planalto amb la destitució de Dilma Rousseff. Que en menys d’un any han aconseguit soterrar drets laborals, precaritzant un mercat ja prou debilitat; canviar la llei de la seguretat social, allunyant els treballadors de la possibilitat real de jubilar-se, i donar fi a les polítiques socials creades per Lula.

La imatge de l’expresident continua molt present en l’imaginari popular, lligada a un període d’or de l’economia brasilera. Tenint en compte la implicació emocional que causa la condemna, tot plegat fa pensar als analistes que Lula, el polític, podrà reeixir més fort encara de la conjuntura actual.

Poc després de la difusió de la notícia sobre l’expresident, hi ha hagut manifestacions a São Paulo, bressol polític de Lula. Més protestes són esperades, atiant el foc al complicat escenari polític del país. Sigui com sigui, el Brasil sagna davant del món. Viu una situació política tan fosca que és fa difícil veure una llum al fons del túnel. Tant de bo que amb tantes tempestes la gent encara tingui forces per continuar endavant.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent