Un cabàs de militància

Qui em va regalar el llibre de borsa em contà una historieta molt coneguda entre la gent que hi juga, tant coneguda com ignorada, és clar. Ens conta com un inversor molt cansat i estressat aconsegueix uns dies per a descongestionar-se i decideix anar a una illa tan paradisíaca com perduda, on resulte impossible concertar-se amb la resta del món. Allà desficiós com està, dedica el temps a passejar per la platja i s’acaba adonant que sempre a mitjan matí apareix un homenet, que plega bartuls i deixa de pescar. Sorprès de la inactivitat un dia decideix arrimar-se i preguntar-li per que ja no fa res a partir de mitjan matí, i l’homenet tranquil•lament li contesta que sí fa, gaudeix del paisatge, de la seva família i del descans.

L’urbanita es fa creus, i li diu que és una llàstima malbaratar així el temps que seria més profitós continuar pescant. Per a que? Li pregunta l’homenet. Home, per que així podria vendre el peix, traure diners i comprar una barca més gran. Per a que? Torna a preguntar-li. Per que així podria pescar més, contractar altra gent, tindre una segona barca … Per a que? Insisteix l’homenet. I ja desesperat l’inversor li replica: Doncs esta clar, no? Per que així treballaria menys i podria gaudir de major temps lliure!!

 

La mirada de l’home fou suficient per a que el sabut s’adonara de l’absurd de tot plegat.

 

I en això pensava jo l’altre dia quan carregava el cabàs de la compra. Cada vegada és més habitual trobar a gent que va a comprar cabàs en mà, però no deixa de ser estrany, molt més que el fet de dur una bossa de tela per substituir les de plàstic. I és que anar a comprar amb cabàs, no és sols no fer servir les bosses, és dedicar-li temps a eixe acte premeditat. No passes pel supermercat i entres en els cinc minuts que tens entre feina i dinar, sinó que calmosament enfiles al braç el cabàs i decideixes anar a comprar olives a l’olivera, a granel, i ja que estàs li preguntes per que la parada del congelat esta tancada o sospeses si li compres les faves a la verdulera de sempre malgrat que les té 20 cèntims més cares que la botiga per la que de camí al mercat has passat, o al tornar les compres allà.

 

I és que en un món on sembla que tot el món va corrent (no sé si cap a la mort o fugint d’ella), i on esta de moda tant de moviment slow i decreixement, al remat trobe que sols fa falta fer com feien no fa tants anys: dedicar temps a les persones amb les quals ens creuem, i a nosaltres mateixa.



  1. Com a la pel.lícula dels dillunsos al sol, la gent s’ha de queixar de tot.

    Si tens massa per què tens massa i si no tens per que no tens.

    I és que la pluja no sap ploure.

    I per això semblem ser nosaltres per intentar treure el maxim rendiment de qualsevòl circumstància i intentar donar-li certa sostenibilitat estable i equilibrada.

    Per què com en la mateixa natura i l’ecologia de vegades sembla que es tracta de treure el maxim rendiment i treuren profit amb el minim esforç.

    (Llavors les borsetes de plastic se les compren per a tirar les escombraires en volta de fer ús de les de la botiga o no?).

    I si tots ferem el mateix i només peixcarem així, n’hi hauria prou per tots i seria sostenible tanmateix o no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Lafiscaldeldistricte | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent