En els jocs mancala la formiga guanya a l’elefant

Quan juguem als mancales, en la majoria dels casos, el jugador que juga primer es determina a l’atzar o s’acorda entre els jugadors. Però en molts jocs mancala del sud d’Àsia, el jugador que comença a jugar primer està determinat per un joc preliminar similar al “pedra, paper o tisores”. Depenent del lloc els gestos poden representar: muntanya-gall-formiga, elefant-cavall-ratolí, etc. Una amiga javanesa em va explicar que a l’oest de l’illa de Java, a Indonèsia, fan un joc preliminar anomenat Sutten on l’elefant perd contra la formiga. Es refereix a que els jugadors escullen simultàniament un gest per vèncer a l’oponent, escollint l’index, el polze o el dit petit. El dit petit representa a la formiga, el dit index: a l’home, i el polze representa a l’elefant. El polze guanya l’index, aquest al dit petit i el dit petit venç al polze. Així doncs, l’elefant venç a l’home, aquest venç a la formiga i la formiga guanya a l’elefant!

Foto: Jugant al congklak a l’entrada d’una botiga © Tots els drets reservats. Cedida per Mathieu Castel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *