Els dies i les dones

David Figueres

MEDITERRANIS TANMATEIX

No sé si n’hem sabut prou de fomentar el sentiment mediterrani. Fer que aquest mar nostre, que en altre temps fou el centre del món, sigui un punt d’unió i d’intercanvi. En general hi ha una tendència a emparentar-nos amb Europa i sobretot amb Estats Units. La globalització. Hi ha com un sentiment de vergonya d’acceptar que, si tinguéssim l’oportunitat de conèixer a fons la veritable idiosincràsia de països com Algèria, Tunísia o el Marroc, serien molt més les coses que ens unirien que no pas les que ens separarien.

Creure que l’Islam és el causant d’aquest distanciament és una bajanada. El desconeixement ens ha fet estranys malgrat viure a quatre passes. La fonamentalitat de l’Islam sí que és un problema. Passar pel sedàs de la llei divina qualsevol cosa, sempre ha estat un perillós negoci. Ja fos el fonamentalisme islàmic o el fonamentalisme catòlic, que també existeix.

En comptes de mirar de buscar punts de contacte, hem reduït aquest països a ser o bé destinacions de turisme exòtic o bé jaciments de recursos naturals. Mentre aquesta dues opcions restin intactes, tant ens fa que siguin governats per dèspotes sense escrúpols que no garanteixen cap mena de llibertat democràtica i que reben el beneplàcit dels països que se n’aprofiten mirant cap a una altra banda quan se’ls pregunta per les moltes violacions de les llibertats bàsiques que s’hi cometen. Espanya entre els primers.

Val la pena, aquesta tarda, a les 7, passar pel Col·legi de Perodistes de Catalunya, a Barcelona, per escoltar una visió diferent dels tres països que citava. Del Marroc, l’Alí Lmrabet; de Tunísia Sihem Bensedrine i d’Algèria el Salem Zenia.  1. He vist la notícia; i em sembla molt interessant el què ens puguin explicar aquests periodistes, i que el debat aconsegueixi: (recull la notícia: "A partir de les experiències d’aquests periodistes el debat vol)
    examinar els motius i els mitjans aplicats per a entrebancar la
    llibertat d’expressió".
    No baixaré al Col·legi de Periodistes; tot i que a primera hora del matí m’ho he plantejat. Però esperaré notícia d’aquest detall que assenyalo, i del que ens facin arribar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de No passaran! per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent