Els dies i les dones

David Figueres

Publicat el 3 de maig de 2007

ANNA POLITKÒVSKAIA PREMI GUILLERMO CANO. DIA MUNDIAL DE LA LLIBERTAT DE PREMSA

L’any 1986 moria a Bogotà el periodista colombià Guillermo Cano. Infatigable lluitador contra el cartel de Medellín, fou assassinat per ordre de Pablo Escobar. El 1997 la UNESCO va instituir el Premi Guillermo Cano que reconeix anualment la tasca feta per un periodista en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa (World Press Freedom Day) que se celebra avui.

La persona designada per rebre aquest guardó enguany, ha estat la periodista russa Anna Politkòvskaia (per més informació sobre el cas podeu llegir els altres apunts que he escrit sobre aquest atroç assassinat). Com a membre del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN català em congratulo que la UNESCO hagi tingut la bona pensada d’atorgar a l’Anna aquest guardó malgrat que sigui a títol pòstum.

Des de Londres, m’arriba l’escrit que el PEN internacional ha emès. El ball de xifres fa posar la pell de gallina. El PEN contabilitza 46 assassinats de periodistes en exercici de la seva feina durant l’any 2006 i destaca la mort de la Politkòvskaia i de l’editor armeni Hrant Dind com a casos més flagrants del 2006. Cal dir que d’ençà que Putin és al govern -hi arribà el 2000- només a Rússia es contabilitzen 13 periodistes assassinats. Per estar informats sobre Txetxènia no deixeu de visitar la web de la campanya "Trenquem el silenci" de la ONG Lliga dels Drets dels Pobles.

L’International PEN’s Writers in Prison Commitee té contabilitzats com a casos en seguiment, un centenar de periodistes, alertant especialment dels casos que s’estan donant a Mèxic. A les morts d’Enrique Perea Quintanilla, de Misael Tamayo i de Rodolfo Rincón, cal afegir, el passat 16 d’abril, la mort també de Saúl Martínez. Les seves morts se les relaciona amb denúncies periodístiques sobre el tràfic de drogues.

Més a prop ens toca la decisió de l’Audiencia Nacional de portar davant els tribunals, els militars imputats en la mort del periodista gallec José Couso durant la guerra d’Irac. Una petita llum per homenatjar a tants que han deixat la vida per acostar-nos les realitats que fan nosa, aquelles que els poderosos voldrien sota l’estora. De retruc, una altra oportunitat per portar a l’actualitat la malvolent mort de l’Anna Politkòvskaia i demanar que s’esclareixi qui va executar-la i per ordre de qui.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Anna Politkòvskaia: ni oblit ni silenci per dfigueres | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent