de Cal Peixet

Bloc d'en Sergi Franch i Segarrès

Dilemes

DilemesTareq mira des del bus el paisatge, absent de qualsevol conversa. De tant en tant, alça el cap atent a alguna veu, i torna a guaitar el pas alentit d’oliveres, marges i cases que s’han fet enormes acollint oncles, cosins i qualsevol parentela. La delegació que viatja és una de les que ha preparat la Union of Syrians Abroad per traslladar des de la frontera a activistes i voluntaris de l’associació. Són sirians vinguts de 35 països diferents.

 

Per primera vegada, l’associació decideix fer la trobada dins a Siria. L’objectiu és de parlar com i quina manera poden ajudar als compatriotes, i de política també. Ajuda humanitària, transport sanitari, recollida de medicaments, construcció de centres de salut i transició política. La trobada es fa amb totes les mesures de seguretat preveient qualsevol eventualitat que pugui caure del cel. Als turons propers s’hi han disposat ametralladores del 14 per si el régim està temptat en anar a buscar el caramel de 500 estrangers (oficialment terroristes) conspirant en una antiga nau industrial.
Tareq ve des de Xipre, on fa dos anys va sortir escapat. Ha aprofitat els dies previs per visitar amics escampats per arreu de Turquia. Feia prop de dos anys que no trepitjava Siria, ni la terra rogenca d’Atmeh. La visió del camp de refugiats li enfosqueixen els ulls. Amb el cap fixat al vidre es frega de tant en tant la cara, com intentant arrencar-se pensaments que criden.
‘I com és possible explicar-ho tot això a aquesta gent? Saps, entre la senzillesa dels àrabs, els sirians són els més transparents, si és que això és possible. Aquest és un dels indrets més pobres, pots veure les cases, no té res a veure amb Damasc o Alep, pagesos arraconats en tendals de roba, i aquestes cases. Perquè?’ Arribem a l’indret. Una nau industrial de portes gegants. Tot és apunt.
La conferència transcorre segons pauta i guió dels organitzadors, asseguts en un quadrat de taules. Els qui no se’n senten lligats a la cadira van entrant i sortint del recinte on té i cafè alleugereixen el fred i les converses. A fora, Tareq guarda la mirada dibuixada a l’autobus, mira amb fredor i fa que no amb el cap. ‘I qui som nosaltres per parlar de res del què passa aquí? Has vist? La majoria d’intervencions fetes i pensades des dels menjadors europeus de refugiats, gent que no sap, no coneix o no vol veure’. La declaració em sembla terriblement destralera i injusta per la gent que ha fet centenars o milers de quilòmetres per a arribar-hi.
Vaig anar fa dos dies a veure un amic a l’Hospital. Havia perdut la cama en un bombardeig. Saps què em va dir? ‘Només demano a Allah que pugui aprendre a caminar de nou i poder agafar un fusell’. Vaig quedar gelat en aquell moment. I li vaig demanar que no digués aquelles coses. Es va enfadar:
– ‘Tareq, tu no has vist ni viscut el què jo. Has recollit nens de les runes? Potser has vist la gent somicant amb els seus infants als braços? Has vist com són els bombardejos sobre els edificis? No reconeixeràs la ciutat’.
En aquell moment, no vaig poder dir res més. Abraçar-lo, i plorar’.
Tampoc tenia res a dir-li. Al cap d’una estona acabava la primera part de la conferència i els assistents anaven sortint. Alguns d’ells van fotografiar-se amb els kalashnikov de la Brigada Farouk que s’havia prestat a estar allà. ‘Jo no hi faig res a Xipre, demà aniré cap a Alep’. Tareq havia resolt tots els dilemes.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , , , , per decalpeixet | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent