Espoli i endeutament: balanç en dues paraules dels Països Catalans a Espanya en 2014.

Per Nadal, torrons. Però el balanç per als Països Catalans no és tan dolç, però sí tan dur.

Deute i espoli, dues eines, o millor dues armes, de les que l’estat espanyol disposa a discreció per tensar la corda, esprémer-nos i estrènyer-nos la soga al coll.

Deute. Quins són els territoris més endeutats de l’estat espanyol?

Una ullada a les dades proporcionades pel Banc d’Espanya el 30 de setembre de 2014, ens posen en la pista: Catalunya, el País Valencià i les Balears. Tots tres amb un deute acumulat de 106.554 milions d’euros, una xifra exorbitant difícil d’entrendre. La farem una mica més comprensible: 7.910 euros de deute per cadascuna de les persones que residim als Països Catalans.

Som els campions. En el rànquing estatal de deute autonòmic, els nostres països ocupen els tres primers i més destacats llocs: el Principat amb un deute de 8.505 €/hab., el País Valencià amb 7.242 €/hab. i les Illes Balears amb 6.808 €/hab.

Si referim les xifres al conjunt de l’estat, el nostre deute representa un 45,93% dels 232.010 milions d’euros del deute autonòmic de tot l’Estat. Per territoris, el Principat compta amb 63.075 milions de deute i el País Valencià amb 35.892 milions, una volta més en primer i segon lloc respectivament, a llarga distància de les següents autonomies que són Andalusia, amb 27.654 milions i Madrid amb 25.063.

Un endeutament que equival al 33,7% del nostre Producte Interior Brut (PIB) global i al 228,6% de les nostres despeses anuals, si els comparem amb el nostres pressuposts autonòmics.

Espoli. Quines són les xifres de l’espoli fiscal?

31.440 milions d’euros: 16.000 a Catalunya, 12.600 al País Valencià, 3.598 a les Illes Balears. Novament entre les més altes en termes percentuals.

Tot un espoli de caire colonial, paradigma d’un estat que perpetua deliberadament un sistema fiscal més semblant a una sangonera que se serveix d’ell per alimentar les seues classes extractives i fomentar la cultura del subsidi a tot arreu del seu territori.

València, a 24 de desembre de 2014.

2 pensaments a “Espoli i endeutament: balanç en dues paraules dels Països Catalans a Espanya en 2014.

  1. Doncs, si això és aixís, ho podem explicar als turistes quan vinguin.
    Demanar una aportació a la gent que visiti Catalunya o qualsevol part dels Països Catalans. Una almoina per a no res. Tan sols per a mantenir els militars espanyols, els seus buròcrates, bona part dels seus polítics (Senat inclós), la reialesa (la nova i la vella), els ‘seus’ funcionaris i totes les corrupteles que sempre hi ha hagut i que no es poden treure de sobre.
    I encara hi ha gent que creu que no val la pena de deixar que s’ho facin tot sols?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *