Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El PE aprova un acord de pesca amb el Marroc que és immoral i il·legal. #vergonyós

Paradoxalment, tot i ser avui el dia internacional dels Drets Humans, el Parlament Europeu ha votat per 310 vots a favor (i 204 en contra) un acord de pesca entre la UE i el Marroc que vulnera els drets del poble Sahrauí.

Contràriament al que tants diputats i diputades hem reclamat al llarg dels darrers anys (veure a continuació la meva intervenció d’ahir durant el debat en Plenària), l’acord inclou el territori ocupat del Sàhara Occidental. A dia d’avui, cap estat en el món reconeix la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental però tot i així el Marroc explota els recursos del territori com si fossin propis. L’aprovació de l’acord al Parlament Europeu farà que el Marroc rebi 160 milions d’euros i permetrà a la flota europea pescar en les aigües ocupades del territori. Concretament, es permetrà a 120 vaixells de pesca de la UE, la majoria espanyols, accedir a les aigües del Marroc i del Sàhara Occidental.

Des del grup de Verds/ALE hem criticat firmament aquest nou acord. Els eurodiputats i eurodiputades han amagat el cap sota l’ala al aprovar aquest controvertit acord. L’acord de pesca entre la UE-Marroc és l’episodi més vergonyós de  la política pesquera neocolonial de la UE. Segons l’acord, el govern marroquí concedeix il·legalment els drets de pesca a la flota pesquera de la UE per pescar a les aigües del Sàhara Occidental violant així les seves obligacions amb el dret internacional.

La setmana passada, el President del Parlament Panafricà, va escriure al seu homòleg del Parlament Europeu, el Sr. Schultz, per comunicar-li que l’acord amb el Marroc “soscavaria els esforços desplegats per les Nacions Unides i la Unió Africana per trobar una solució pacífica i duradora al conflicte del Sàhara Occidental “. L’ex assessor jurídic de l’ONU estableix que l’acord constitueix una violació del dret internacional.

Tal i com ha afirmat Erik Hagen, cap de la Western Sahara Resource Watch, “La comunitat sahrauí se sent terriblement frustrada. D’acord amb el dret internacional i l’opinió legal de l’ONU, la gent del territori ha de donar el seu consentiment per a les negociacions que impliquin el territori del Sàhara Occidental”. Contràriament, la Comissió Europea ha optat per ignorar els drets dels pobles del territori, i per negociar amb els ocupants.

Rabat s’ha compromès a invertir fortament al Sàhara Occidental per tal d’impulsar el desenvolupament i crear ocupació però la realitat ens mostra que el govern marroquí  ha sigut, cada vegada més, objecte de crítiques sobre violacions dels drets humans al territori en disputa, que considera una part integral del seu territori, i on les protestes separatistes no són tolerades. Concretament, el dissabte passat a la nit, el poble sahrauí va sortir als carrers de Aaiun, al Sàhara Occidental, per protestar contra els plans de la UE per explotació dels recursos pesquers del  territori. Els manifestants portaven pancartes i cridaven consignes contra l’acord de pesca. La policia va intervenir-hi, va reprimir els manifestants i va ferir-ne a diversos.

Tot plegat suposa una bufetada a la cara al compliment dels Drets Humans i a la pau al Sàhara Occidental, justament el dia en que commemorem internacionalment els Drets Humans.

A continuació adjunto una peça amb diversos extractes del debat d’ahir, amb intervencions, entre d’altres, de Fraga (Ponent), Damanaki (Comissària) i servidor. 

 

 

Nota de prensa en CAST

 

El acuerdo pesquero entre la UE y Marruecos/ Sáhara Occidental

El Parlamento Europeo ignora las demandas del pueblo saharaui y respalda controvertido acuerdo

El Parlamento Europeo ha votado hoy a favor de un nuevo acuerdo de pesca entre la UE y Marruecos, después de haber decidido rechazar una propuesta de acuerdo hace dos años (*). Los Verdes han criticado la votación y el acuerdo ya que éste le permitirá a la  UE pescar en aguas del Sáhara Occidental a pesar de que el derecho internacional prohíba a Marruecos vender los recursos del Sáhara Occidental (1).

Después de la votación, el portavoz de la comisión de pesca y derechos humanos de Verdes/ALE,  Raül Romeva ha declarado:

“La Eurocámara ha mirado hacia otro lado e ignorado las demandas del pueblo saharaui para aprobar este controvertido acuerdo. El acuerdo de pesca entre la UE- Marruecos es el episodio más vergonzoso en la política pesquera neocolonial de Europa. Según el acuerdo, el gobierno marroquí concede ilegalmente derechos de pesca a la flota europea para pescar en las aguas del Sáhara Occidental, violando así el derecho internacional”.

“Además de la fragante violación de los derechos del Sáhara Occidental, el acuerdo no garantiza la sostenibilidad desde el punto de vista de la pesca y su base económica dudosa. Este acuerdo quedará como una mancha negra en la política exterior y de la pesca de la UE.”

(1) El Sahara Occidental está reconocido por las Naciones Unidas como territorio no autónomo.

(*) El informe Haglund , noviembre de 2011 A7 394-2011

 

 

 

COMMUNIQUÉ DE PRESSE en FR- Strasbourg, le 10 décembre 2013

 

Accord de pêche UE-Maroc/Sahara occidental

Le PE fait fi des inquiétudes et soutient un accord controversé

 

Le Parlement européen a aujourd’hui voté en faveur d’un nouvel accord de pêche entre l’UE et le Maroc, deux ans après son rejet décisif d’une version antérieure.* Le groupe des Verts/ALE au PE critique l’issue de ce vote qui mettra sur pied un accord donnant droit à l’UE de pêcher dans les eaux du Sahara occidental malgré le fait, et en vertu du droit international, que le gouvernement du Maroc n’a pas le droit de vendre les ressources du Sahara occidental (1).

Commentant le vote, le porte-parole Verts/ALE sur la pêche, Raül Romeva, a estimé que:

“Les députés ont choisi de pratiquer la politique de l’autruche en votant cet accord controversé. L’accord de pêche UE-Maroc est l’épisode le plus honteux de la politique de pêche néo-coloniale de l’UE. Selon les termes de cet accord, le gouvernement marocain accordera illégalement des droits de pêche à la flotte de pêche de l’UE, l’autorisant à pêcher dans les eaux du Sahara occidental, alors qu’en vertu du droit international, il n’a pas le droit de le faire.

«En plus de la question du Sahara occidental, l’accord soulève les mêmes préoccupations concernant sa rentabilité douteuse et la durabilité des pêches. La réputation de l’UE en matière de politique étrangère et de pêche est désormais entachée par cet accord. “

(1) Le Sahara occidental est reconnu par les Nations Unies comme un territoire non autonome.

* Rapport Haglund, novembre 2011 A7 394-2011.

 

 

 

PRESS RELEASE in ENGL- Strasbourg, 10 December 2013

 

EU-Morocco fisheries agreement/Western Sahara

EP ignores major concerns and backs controversial agreement

 

The European Parliament today voted in favour of a new EU-Morocco fisheries agreement, two years after decisively rejecting an earlier version. The Greens criticised the vote and the agreement, which would give the EU the right to fish in Western Saharan waters despite the fact the government of Morocco has no right to sell the resources of Western Sahara under international law (1). Commenting after the vote, Green fisheries and human rights spokesperson Raül Romeva said:

“MEPs have today stuck their heads in the sand in voting to endorse this controversial agreement. The EU-Morocco fisheries agreement is the most shameful episode in the EU’s neo-colonial fisheries policy. Under the agreement, the Moroccan government illegally grants fishing rights to the EU fishing fleet to fish in the waters of Western Sahara, but it has no right to do so under international law.

“In addition to the issue of Western Sahara, the same concerns remain as regards the unsustainable nature of the agreement from a fisheries perspective and its dubious economic basis. This agreement will now remain as a major blot on the foreign and fisheries policies of the EU.”

(1) Western Sahara is recognised by the United Nations as a non-self-governing territory.

 

Font foto: Coordinadora Estatal de Asociaciones Solidarias con el Sáhara



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.