Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 1 d'abril de 2009

La Directiva sobre Tractament No Discriminatori (Multiples discriminacions), per fi al ple

Finalment la Directiva relativa a la no discriminació degut a motius de religió o fe, discapacitat, edat o orientació sexual arriba al Plenari (debat avui, votació demà), després d’haver estat adoptadat l’informe corresponent a la Comissió de Llibertats (LIBE). En vaig parlar ja a l’apunt  Posar fre a les discriminacions a escala europea (edat, orientació sexual, discapacitats, fe/religió). Aquesta Directiva persegueix acabar amb l’enorme buit legal que existeix en el camp de les no discriminacions, ja que no tots els àmbits es troben igualment protegits. Actualment, la legislació existent fa referència a la Discriminació per motius racials o d’origen ètnic tant dins com fora de l’àmbit laboral, a la Discriminació per motius de Gènere (també dins i fora de l’àmbit laboral a excepció de l’educació i la publicitat), i la discriminació per motius d’edat, religió o creença, discapacitat i orientació sexual dins de l’àmbit laboral. Com podeu comprovar, per tant, la situació actual és força pobra en aquest aspecte. La Directiva que avui debatem busca corregir-ho, si la dreta conservadora i les veus més involucionistes del Parlament Europeu ens ho permeten. L’objectiu és ampliar l’àmbit d’actuació de la Directiva ja existent sobre els quatre aspectes mencionats a un nivell similar al que ja té la Directiva sobre no discriminació racial. És el que es coneix com a proposta de Directiva Horitzontal per fer front a les Discriminacions Múltiples. La tasca feta per la ponent, la meva col.lega del Grup dels Verds, l’holandesa dels Groenlinks, Kathalijne Buitenweg, ha permès arribar a un punt d’equilibri, no plenament satisfactori per a ningú, però l’únic possible donada l’actual correlació de forces del Parlament (correlació de forces que cal treballar per canviar). Tinc demanat torn de paraula pel debat d’aquesta tarda. Creuem els dits. (segueix…)

Intervención en plenaria
Directiva Multiples discriminacions (1′)
1 de abril de 2008
Raül Romeva, MEP


El proyecto europeo nunca será del todo creíble sino garantiza que se pone fin a las discriminaciones de diversa índole.

Y por ello me sorprende que algunas y algunos colegas, que tantas veces hacen gala de europeismo en otros debates, cuando se trata de derechos y libertades se convierten de repente en los más antieuropeistas. No es de recibo que a una persona se la discrimine en la UE por contar con alguna discapacidad, o por amar a otra persona del mismo sexo, o por ser mayor, o por creer en un dios o tener una fe que no sea la ‘estandard’.

Esta no es la Europa en la que yo quiero vivir y por la que quiero trabajar. Esta Directiva apunta en la buena dirección. No es lo que yo querría, cierto, pero marca un rumbo más que aceptable. Y espero que la mayoría de esta cámara esté mañana a la altura de las circunstancias y apoye, como ya haré, el informe Buitenweg.

Foto: Cartell de la Conferència que vaig promoure i organitzar al Parlament Europeu l’octubre de 2008 per afrontar el debat sobre la Directiva en qüestió.



  1. Raül Romeva: “Avui el Parlament Europeu ha fet un pas important en la defensa dels drets de la seva ciutadania”

     

    El Parlament Europeu recolza l’ampliació de la legislació anti-discriminació

     

    Avui, el plenari del Parlament Europeu a Brussel·les ha adoptat l’informe de l’eurodiputada holandesa del grup Verds/ALE, Katalijne Buitenweg, que amplia la protecció davant la discriminació més enllà del mercat laboral a béns i serveis fins als terrenys de la discriminació per raons d’orientació sexual, discapacitats, edat i religió o creença. És probable que la directiva sigui adoptada durant la Presidència sueca de la UE, després del compromís adquirit la setmana passada pel govern suec al respecte.

     

    Raül Romeva, eurodiputat d’ICV company de la ponent al grup Verds/ALE, ha comentat en relació a l’aprovació de l’informe:

     

    “Estic molt satisfet que haguem aconseguit convèncer una àmplia majoria parlamentària (363 vots a favor, 226 en contra i 64 abstencions) que doni support a ampliar la protecció legal contra la discriminació més enllà del mercat laboral. Es tracta d’una victòria merescuda des de fa molt temps per a milions de persones arreu d’Europa que estan en risc de discriminació per motius d’edat, discapacitat, orientació sexual o religió. És important que haguem omplert els forats discriminatoris que la legislació d’igualtat de la UE encara deixava en aquests camps”

     

    Raül Romeva, que és vice-president de la comissió parlamentària de Drets de les Dones i Igualtat de gènere i vice-president també de l’intergrup de Drets dels LGBTT, ha afegit:

     

    “Malgrat els beneficis obvis d’una major igualtat en tots els àmbits de la societat, ha costat mesos de gran treball aconseguir el suport per a la nova legislació al Parlament Europeu. Davant la pressió externa, estic content que haguem estat capaços de convèncer una clara majoria de la importància d’aquestes normes. Tanmateix, el resultat hagués pogut ésser encara més ampli. Em decep que després d’assolir consensos complicats amb els democristians, aquest finalment hagin renegat del seu acord i hagin votat en contra del text.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent