El violinista celest

Bloc sobre literatura i art de Xulio Ricardo Trigo

25 de maig de 2005
0 comentaris

Fer d’editor.

Una de les satisfaccions més grans dels últims mesos és haver-me vist implicat en el projecte de Perifèric Edicions, com a director de la col·lecció de narrativa "Escriptures". Ahir va tenir lloc a la Casa del Llibre de Barcelona la primera presentació de l’editorial en aquesta ciutat. S’ha d’elogiar d’entrada el bon ofici dels encarregats de la llibreria, Alvar Masllorens i Gemma Rico, que van enllestir amb un gust exquisit la sala d’actes. Però també s’ha de ressenyar l’aportació dels autors que han confiat en l’editorial a l’hora de publicar els seus llibres. Ahir van ser Feliu Formosa, que presentava els seus diaris, A contratemps, una obra que està rebent excel·lents crítiques, tant a la premsa diària com al món dels blocs, i Vicenç Llorca, que proposa en el seu llibre de poemes un viatge per diverses ciutats…

Les més de 40 persones que van acudir a l’acte van gaudir amb els parlaments d’en Formosa i la lectura de poemes d’en Llorca, però també amb la presentació de Màrius Sampere, un poeta que és un artista de la paraula, la qual cosa va demostrar amb escreix. Al capdavall, tots ells apuntaven amb la seva presència que el projecte de Perifèric Edicions no sols és possible sinó també necessari. De la mateixa manera va ser una agradable sorpresa l’assistència d’escriptors com Jaume Benavente, un dels novel·listes amb més futur d’aquest país, o Jordi Pàmias, que va baixar de Lleida per acompanyar-nos.

Edicions Perifèric té tres línies d’actuació preferents que es concreten en altres tantes col·leccions. La col·lecció de Poesia, dirigida pel poeta i novel·lista Ramon Guillem, ha tret a la llum obres de Manel Garcia i Grau, Jordi Pàmias -que amb el seu recull poètic Terra cansada, publicat per la nostra editorial, ha estat mereixedor enguany del Premi Serra d’Or de la Crítica, en la modalitat de poesia, i del Premi de la Crítica catalana dins dels Premis Nacionals de Literatura-, Rafael Català i Vicenç Llorca, així com una traducció de la poeta portuguesa Ana Hatherly.

La col·lecció de Narrativa, que m’honora dirigir, comença ara la seva vida amb el dietari de Feliu Formosa, i ja hi ha un altre llibre al carrer del novel·lista mallorquí Miquel Àngel Vidal, en aquest cas un recull de relats que porta el títol de Cal·ligrafies agòniques.

Som, com deia abans una editorial jove, però tenim tres vocacions molt marcades. La primera, la de ser una editorial dels Països Catalans. La segona, poder donar als autors el tracte i la dedicació que, segons creiem, mereixen. La tercera, tenir la màxima cura, tan de l’edició com de l’elecció dels llibres publicats.

Ara, tot és a mans dels lectors. Per la meva banda només em cal desitjar que la confiança en el nostre projecte vagi creixent, i convertir en realitat consolidada una editorial nascuda com alternativa als grans grups, sense que això suposi cap mena de menyspreu per la tasca impagable que han dut a terme les principals editorials catalanes durant els últims anys. Som conscients de les nostres limitacions, però també que això no és un motiu per a eludir la feina ben feta. Perquè aquest i no cap altre ha de ser l’objectiu d’un editor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!