El violinista celest

Bloc sobre literatura i art de Xulio Ricardo Trigo

30 de maig de 2005
Sense categoria
0 comentaris

Els blocs, per una societat lliure.

Fa temps que Vilaweb és per a tots nosaltres un punt de referència i de llibertat informativa. Personalment m’hi vaig abocar després del fets del 11 de març. Mentre la premsa de paper -i és que aquesta també és escrita- informava tímidament i, sovint, amb els filtres imposats per l’empresa informativa de torn, els de Vilaweb feien anàlisis molt completes i complexes sobre els continguts de la premsa estrangera. A més a més, ens va remetre a algunes pàgines de la xarxa d’Indymedia, que no tenien pèls a la llengua a l’hora de dir les coses pel seu nom…

Després d’aquella experiència van sorgir amb força els blocs, una eina que potser era vista per molts com el cau de quatre bojos amb ganes d’explicar intimitats. En la pràctica, els blocs s’han revelat molt més útils, diria que imprescindibles. Sí, és cert, qui vol hi pot trobar reflexions sobre literatura, art, il·lustració, psicologia, nacionalisme… Però d’un temps ençà els ha sortit una altra utilitat, la del bloc-crònica, capaç de transmetre’ns el pols del pais.

L’atractiu d’aquest nou periodisme va més enllà d’allò imaginable. Fets com el de Berga, que d’immediat ha tingut resposta als blocs de mesvilaweb, l’Acampallengua o molts escrits dels companys blocaires, ens atorguen la capacitat de copsar l’estat de les coses a través de protagonistes directes, sense esperar a la premsa del dia següent per a llegir anàlisis ja mastegats. Sens dubte, el futur dels blocs està obert a moltes circumstàncies, però avui en dia es poden trobar pocs mitjans que facin la mateixa funció, tant informativa com de comunicació entre nosaltres.

Els blocs encara tenen molt a dir, encara podran inventar noves intruccions d’ús. L’escriptura guanya en possibilitats i, així, també guanya la societat civil. Josep Ma. Isanta, assassinat pel culte a la violència d’uns pocs, no ho podrà veure, però no deixarem de recordar-lo com a pioner d’un món més lliure que gràcies a vilaweb i a altres pàgines semblants tot just es posa en marxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!