1 d'octubre de 2014
4 comentaris

I això quin tribunal ho para ?

A 3/4 de 7 plovia a Barcelona. He sortit de la feina i una riuada de gent baixa per la Via Laietana en direcció a la Plaça de Sant Jaume. He decidit passar pels carrerons que voltegen la catedral per fer drecera i les gàrgoles de la seu rajen a dojo; la gent i els paraigües cada cop s’espesseixen més.  Al carrer de la Llibreteria ja ha estat impossible d’avançar. Malgrat els paraigües, qui més qui menys va xop; ara cau el diluvi universal, sembla que siguem a Mumbai en plena època de monzons; alguns es tapen amb estelades i altres porten impermeables dels que venen els xinos, grocs la majoria, per fer costat als que han dit que a la protesta s’hi anés amb samarreta d’aquest color. Tot i el batibull de paraigües i mullader, la gent comença a animar-se i a cridar “Sí, SíVotarem, Votarem!”, “In-Inde-Independèn-cia!”, “Volem votar!”  i de tant en tant a cantar “Els Segadors“. Passades les 7, improvisadament s’han anat fent dues fileres molt disciplinades en mig dels paraigües i els esquitxos, de gent que ja marxa de la plaça i dels altres que pretenem entrar. I  ho hem aconseguit, la paraiguada permet estar-hi amples, menys apretats per exemple que en una diada castellera de la Mercè. I segueix plovent a bots i barrals.

Ha sonat el whatsapp. El Rafel envia una foto de Vilanova; la plaça de la Vila plena, com només s’omple quan hi ha castells dels bons o el dia de la Comparsa. Començo a enviar fotos de paraigües i estelades, retrato el comptador: Falten 39 dies, 04 hores, 18 minuts i 08 segons. El Salva me n’envia una de Sant Cugat: “milers de persones i molta trempera”, diu, i no plou. L’Anna me n’envia una de Mataró, allà sí que plou però diu que són una gentada; la Carol envia un vídeo del carrer del Bisbe, també està col·lapsat però la gent canta: “Quan convé seguem cadenes…”.

El Jofre des de Florència s’afegeix a la festa i em diu que amb tants paraigües semblem els que protesten a Hong Kong, justament per una cosa semblant: perquè des de la capital no els deixen votar amb llibertat. Li dic que el trobo a faltar i em fa broma dient que serà aquí quan treguin els tancs. “Anirem tots a la presó?”, pregunta; “sí els dos milions que vam sortir l’11 de Setembre, estan ampliant Can Brians”,  li contesto. Després comença a fer propostes de càntics: “Aquest tribunal és anormal“, “Rajoy feixista, votar no és cap delicte“, “Dotze jutges ben penjats i Rajoy al seu costat“, “La Constitució no l’he votada jo“. Jo, seguint la broma, li dic que jo sí que la vaig votar encara que sota “pressió militar” perquè estava fent una cosa molt antiga que es deia la mili…

Els càntics a la plaça són molt més moderats. Un dels més repetits: “President, ni un pas enrera“; també se sent “L’Estaca“, com a les manis de la transició: “Segur que tomba, tomba, tomba i ens podrem alliberar“. Els més joves s’animen a algun “voti, voti, voti, espanyol el que no voti“. Però l’ambient és tranquil, civilitzat, sense crispació ni agressivitat, el mateix ambient que el dia de la “V“, que a la Via del 2013, que a la grandiosa Diada del 2012… Hi ha molta gent jove, però també gent gran i de totes les edats. Hi ha hagut un parlament de la Carme Forcadell, però entre els paraigües no s’escolta massa bé.  Quan són quasi les 8, ha parat de ploure, la gent va marxant però encara molta segueix allà, i sembla disposada -si convé- a no moure-s’hi fins que ens deixin votar; entre els que s’hi queden em trobo la Júlia, m’abraça com sempre, ella vol estrenar-se votant el 9 de novembre.

Quin tribunal pot parar tot això? Com s’atreveixen a dir, el Rajoy, l’ Iceta o els editorials de “El País”,  que és només l’Artur Mas qui està entestat en fer “un referèndum il·legal” ?  Que no ho entenen que els ciutadans de Catalunya ja fa temps que han pres la iniciativa?

Jo em quedo amb l’últim  whats que m’ha enviat la Rat Martins: “En català correcte no direm ‘La consulta serà il·legal’ , sinó que hem de dir: La consulta serà, i legal !”

Venen dies complicats però si mantenim la fermesa i la serenor que hi havia avui a les places de la vila de tot Catalunya, votarem, potser no el 9 de novembre, però votarem.  Ja ho crec que sí.

 

 

 

 

 

  1. L’Estat Espanyol insisteix en la seva tàctica de personalitzar el procés en la figura del President escenificant-ho com una dèria personal. Évidentment obviant el suport popular del 80% a la consulta i amb una gran majoria parlamentària al darrera. Com també obvien que darrera d’aquest procés hi ha des de la dreta liberal a l’esquerra independentista anticapitalista. Això els hi hauria de fer pensar però evidentment no ho faran no els interessa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!