17 de setembre de 2014
0 comentaris

“Melting Pot” a Santa Tecla de Tarragona i a La Mercè de Barcelona

Tarragona està de moda, castellerament parlant. Aquest any -any de Concurs- ha viscut les jornades castelleres més importants de la seva història, protagonitzades per les seves colles locals. Diumenge va haver-hi una primera jornada de Santa Tecla impresionant a la Plaça de la Font amb 10 castells 10 de gamma extra, que era la continuació d’ un Sant Magí també històric a la Plaça de les Cols.

I a la Plaça de les Cols aquesta setmana hi ha hagut també un esdeveniment casteller que sense ser tant transcendent tambè té la seva cosa,  molt més per la gent que hi hem estat directament implicats: S’hi ha presentat “Melting Pot, castellers indis, govindes catalans” la pel·lícula que varem rodar l’agost del 2013 a Mumbai i Thane, a l’ Índia i que després d’un any de feina hem començat a projectar.

La primera pre-estrena es va fer el dia 6 de juliol al Caixa Fòrum de Barcelona. Va ser una presentació familiar, dedicada als mecenes del Verkami que havien contribuït a fer possible el projecte i als Castellers de Sants, que a més de protagonistes són els productors executius de la pel·lícula. Va ser un èxit espatarrant i us convido a llegir les magnífiques cròniques que en van fer el Guille Soler al seu bloc -part implicada però malgrat això excel·lent periodista, i sobretot la del Xavier Brotons, amic de la família, a més d’excel·lent escriptor,  però gens implicat en el projecte.

La projecció de Tarragona va ser la primera per a un públic heterogeni – sessió de cinema a la fresca, gratuïta, inclosa en el programa de Festa Major-  que va omplir les escales de la catedral, va aguantar fins al final, va riure, es va sorprendre i es va emocionar. Els aplaudiments i els comentaris en acabar van ser tots elogiosos. Especial il·lusió em va fer trobar-me entre el públic la Montse i la Lisa Soler, que  van venir expressament des de Vilanova per veure el documental del qual també en són mecenes.

I ara venen dues presentacions més, les dues molt interessants i totes dues a Barcelona: Dimecres dia 24  a les 5 de la tarda a l’Auditori del MACBA, dins del Festival Àsia de les Festes de la Mercè i el dissabte 15 de novembre a les 12,  a la  Filmoteca Nacional de Catalunya, dins d’un festival de cinema intercultural que presenta l’Espai Avinyò.  Dues ocasions per veure el “Melting Pot”,  els que encara no l’heu vist, i també per presentar-lo davant d’un públic nou i variat que segurament no té res a veure amb els castells (al Festival Àsia, per exemple, el públic és majoritàriament d’asiàtics que viuen a Barcelona).

I no afegiré gaires coses més. Com podeu veure us he anat posant links (amb fotos i vídeos inclosos) per ampliar la informació sobre el documental i les seves projeccions. Jo us en vaig parlar en aquest mateix bloc ja fa un any, quan tot just acabàvem d’arribar de l’Índia, encara impressionats i emocionats.

Ha estat un any de molta feina, sobretot per part de la Marta Saleta, que ja des dels rodatges inicials va assumir la direcció del documental i amb ella la realització i el muntatge, demostrant que no només és una delícia de persona sinó que és una grandíssima documentalista. A l’equip central de la producció  -la Marta, el Guille, l’Esther Oriol, el Pere Camprovin, el Pau Domingo i un servidor- s’hi han afegit altres excel·lents professionals com els músics Gerard Alís i Manu Sabaté, el sonorista Fernando Julián, l’ex-govinda i actual executiu de multinacional Sudhanshu Karandikar,  que ens ha fet la traducció del marathi, a més del Josep Serra i la Marta Masdeu que també van estar en la filmació de la Índia. El passarètols és llarg i recull moltes col·laboracions més.

I el resultat, jo crec, que és bo. Molt bo. És un documental llarg però que passa bé, perquè no només és exòtic i curiós sinó que té un in crescendo narratiu i emocional, que provoca somriure, expectació, sorpresa i que esclata al final com els handis del Festival Govinda de Thane. Les imatges estan ben filmades, la música és formidable i el muntatge està ben fet, tot en un conjunt complex i arriscat, sense veu en off i amb un so ambient que combina converses en català, el anglès i en marathi.

Podria parlar-vos també de sensacions més personals, d’amistats noves i velles teixides al voltant d’aquest documental, del gust per la feina ben feta … (les cares d’alegria i satisfacció de les fotos del dia de la presentació són ben evidents) però ho deixarem aquí.

Potser ens el passaran a TV3, també volem presentar-lo a alguns festivals. I els mecenes tindran el seu DVD, però si encara no l’heu vist… no us perdeu el “Melting Pot”, molt millor en pantalla gran.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!