18 de juliol de 2013
1 comentari

40 anys de titelles i d’amics

“Abans  40 anys era un símbol de coses molt velles:  40 anys de dictadura, de los 40 p’ arriba no te mojes la barriga, el quarentón de la panxa, la quarentona dels pits arriats …
Ara, en temps de tancaments, EROS  i jubilacions anticipades… que una empresa compleixi  40 anys  és tota una heroïcitat.  Més si  aquesta empresa es dedica, no a especular i fer calers, sinó a crear, a fer  cultura i a fer feliç a la gent. Sobretot a la gent menuda. 
Pot ser per això estan tant estupendos com el primer dia.
Era una empresa per a un curs del TRUC i ha estat i és un projecte de vida. Nosaltres  ja hi érem i,  val a dir,  que no ens ho crèiem.

Aquest és un fragment de la dedicatòria del regal que uns quants amics varem fer al Bertu, l’Olga i la Núria, pel 40 aniversari de L’Estaquirot, la companyia de titelles i teatre infantil més veterana de Catalunya; la majoria d’aquests amics ja ho èrem fa 40 anys i vàrem ser testimonis d’aquell naixement que, en principi, no havia de ser res més que un projecte de curs dels més ganàpies dels escoltes vilanovins (pioners i TRUC, entre els 16 i 17 anys), en mig d’altres “empreses” com una barca de polièster, una pel·lícula o un cicle de teatre infantil. La majoria d’aquelles idees o no van arribar a realitzar-se o tingueren una vida efímera; en canvi la de L’Estaquirot ha complert 40 anys i encara li queda corda, energia i il·lusió perquè en duri molts més; de moment el bagatge és espectacular: 7.800 funcions a tot Catalunya, a Espanya i a molts països de l’estranger,  i més de 40 obres on han combinat l’espectacle de carrer i de saltimbanquis del principi, amb els putxinel·les de guants en un guinyol (amb el teatret desmuntable Tutilimundi) , la feina d’actors i els muntatges de gran format, o sistemes creatius i innovadors i com els titelles manipulats a la vista.

(cliqueu aquí per continuar

La festassa del 40 aniversari es va fer a la Masia en Cabanyes de Vilanova i hi van anar més de 450 persones. No només va ser un acte de reconeixement a la qualitat professional, al prestigi artístic i a l’èxit de la companyia, sinó que sobretot va ser una demostracíó clara d’amistat incondicional que aquella munió d’amics professen per l’Olga Jiménez, la Núria Benedicto i el Bertu Albà, una gent que es fa estimar. Ells són avui l’ànima de L’Estaquirot, però al llarg d’aquests 40 anys han comptat amb la complicitat, la col·laboració i la feina d’altres amics entranyables com la Rosamari Coca, el Pedro Jiménez, l’Alfred Casas d’Arenys, el Ferran Martínez, el Lluisma Rodríguez, el Pau Orriols, el Lluís Cardona, el Martí Terés, el Sebas Jodar, la Montse Bardí…  I potser me’n deixo alguns, perquè L’Estaquirot també ha estat bressol (o dida o, si més no, padrí) d’altres artistes vilanovins, alguns per lògica familiar (el Pau i el Guillem Albà) i altres amb carreres fulgurants com el Toni Albà o el Sergi López.

Els ATV (amics de tota la vida) que no hem estat mai faranduleros, sempre hem tingut una gran admiració pels estaquis i ens sentim orgullosos de que, malgrat els anys i els centenars de nous amics que han anat conreant pel món,  continuem sentint-nos en família quan celebrem aniversaris i èxits, com el de l’altre dia a la Masia en Cabanyes.

L’Estaquirot són un refrent de prestigi reconegut en la seva professió a tot Catalunya, però malgrat això, el seu arrelament i la seva implicació amb Vilanova i la Geltrú és i ha estat sempre d’una generositat molt gran; ells són els creadors d’elements festius innovadors d’una altíssima qualitat, com el Cercavila de l’Imaginari de l’últim dia de la Festa Major o el seguici de l’Arribada del Caramel del dissabte de Carnaval, sense oblidar la construcció de l’actual Drac de Vilanova o la seva implicació en l’organització d’alguns dels arrivos i enterros més espectaculars del Carnaval Vilanoví, l’últim el del 2009 ja va ser motiu d’una entrada en aquest bloc , on explico més coses que aquí em deixo.

Hi hauria moltes més coses a dir però paro. Abans però, us recomano que no us perdeu la revista (jo diria que és tot un llibre) que els estaquirots han publicat per celebrar els 40 anys i que s’ha presentat aquesta setmana al Foment. I si teniu ganes de saber més coses clique els enllaços que us poso a continuació:

Començo pel més recent. El gran Francesc Marc parla dels estaquis a  La Vanguardia, avui mateix amb reflexions interessantíssimes i bona “memòria històrica” .

La revista Putxinel·li  fa un fantàstic reportatge, repassant els 40 anys amb una col·lecció de fotos excepcional.

L’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics també en parla.

També han sortit a la tele; aquí, la  Notícia  a TV3 ; i aquí un bon reportatge del Canal Blau

Més notícies a Lanova.cat. I aquí un vídeo d’un dels seus millors espectacles La Granja a la web d’Anem al Teatre.

I aquí podeu trobar els capítols de La Cuina dels Titelles que L’Estaquirot va fer per a TV3.

La dedicatòria del regal dels amics de la “colla” acabava així: 

Què  més podem fer que felicitar-vos  i dir-vos que estem  orgullosos de vosaltres,  contents d’haver-vos acompanyat fins aquí i desitjosos de continuar acompanyant-vos per molts i molts anys.
Ens agrada ser amics dels ESTAQUIROTS i volem ser-ho, al menys 40 anys més.

 

  1. A les poques setmanes d’haver-nos instal·lat a Vilanova (trenta anys llargs) l’escola dels nostres fills, duia la canalla al teatret dels Estaquirots que cada any s’instal·lava a la plaça de la vila durant la fira. Aquesta tradició i la que em trobaria al primer Nadal amb el Moro Manani, van fer-nos adonar que havíem encertat. Va ser tot un luxe haver pogut gaudir de la qualitat d’aquests grans titellaires.
    Una última cosa: tenen un element que els fa especialment diferents de moltes altres companyies. La sornegueria vilanovina circula en guions i personatges… i això també és una manera d’educar en la peculiaritat de la gent de Vilanova. 
    Per molts anys!! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!