8 de desembre de 2007
10 comentaris

Claro como el agua

Ací teniu l’anunci de la Generalitat Valenciana del què vos parlava ahir. L’he vist al metro i no me’n he pogut estar de compartir-lo amb vosaltres. Claro como el agua, no?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

I ací vos deixe dos dels articles apareguts a la secció ‘Cartas de los Lectores’ del Diario Información d’Alacant:

"Señor Camps: ningún río tira agua al mar
Ricardo Mahuenda

Últimamente el gobierno de la Generalitat ha insertado unos anuncios muy explícitos en diferentes diarios los que explica mediante la comparación con vasos de agua, la cantidad de este preciado líquido que, según ellos el río Ebro «tira» al mar, y la que reclamaban para la Comunidad Valenciana con su famoso súper-trasvase. Si ya de por sí es muy preocupante que haya gente que todavía piense que algún río «tira» agua al mar, lo verdaderamente alarmante es que quien lo piense y lo diga, incluso lo publique, sean nuestros dirigentes políticos.

No les pido que tengan conocimientos científicos sobre el tema, quizás algo de sentido común bastaría para evitarles publicar dichas sandeces, pero al menos estaría bién que intentaran disimular un poco su afán urbanizador, depredador de terreno y de los recursos naturales.

Es fácil y vendible, sobre todo con ese tipo de anuncios demagogos, plantear la cuestión del agua desde una prespectiva que defienda unos intereses particulares: en este caso los de los especuladores del ladrillo, pero deberíamos esperar de nuestros dirigentes que su cortedad de miras no les impidiera ver más allá de la próxima promoción de chalés con campo de gol anexo.

Un ejemplo de el porqué los ríos no «tira» agua al mar lo tenemos el Mar de Aral, en la antigua Unión Soviética, que en apenas una década pasó a tener a penas la mitad de su extensión, y a ser una charca contaminada e insalubre. Y todo gracias a que a los dirigentes de turno también se les ocurrió la brillante idea de que los ríos Amu y Syr «tiraban» agua al mar y decidieron hacer trasvases a otras zonas tradicionalmente secas. Medio siglo despúes, nuestros gobernantes piensan igual. ¿No es preocupante?

No tan claro
Míriam Pastor Cuenca

Querría comentar un par de cosas sobre el anuncio de la Generalitat Valenciana con el título «Claro como el agua», publicado en este periódico el lunes, día 10, en la página 5. Soy estudiante de Biología en la Universidad de Alicante y al leer el anuncio, me quedé de piedra: resulta que ahora el río Ebro lleva «vertidos de agua» al mar. ¡Y yo toda la vida pensando que eso era lo normal, pensando que eso era parte del ciclo del agua! Pues se ve que no, porque en el anuncio lo dice claro: «¿Por qué tirar al mar el agua (…)?». Desde luego, ¡cómo está la educación! ¡Van y te dicen en clase que el agua de los ríos va a desembocar al mar de forma natural! Menos mal que la Generalitat Valenciana nos ha querido aclarar a todos estos conceptos y sin ninguna intención, ¿eh?, porque usando la palabra «vertido» no está intentando dar una mala impresión, ni mucho menos."

(Aquestes cartes del Diari Informacion les he copiades del web del Grup Antimilitarista d’Elx-Alacant)

  1. Xavi,
    T’agraeixo aquest post. La lluita contra el transvasament de l’Ebre va ser ferotge, però de moment vàrem guanyar. Hem de fer molta pedagogia per demostrar que els ebrencs i les ebrenques no som insolidaris amb la resta dels Països Catalans. Hi ha molts mesos de l’any que el riu porta molt poc cabal. A més, els transvasaments només beneficiïn els grans capitalistes. Zaplana es veia amb la butxaca ben plena! Ara bé, a Tortosa l’anterior govern socialista va aprovar la instauració d’un camp de golf al municipi, això ens fa molt de mal. El PSOe també tenia un camp Pla hidrològic que preveia grans transvasaments als anys 1990. El PSOE i el PP són dos cares de la mateixa moneda. M’encanta l’estrofa de la vostra canço que diu "Les terres de l’Ebre tocades de mort", sí per tota aquella colla dels Borrell, Camps, Bono o Zaplana. La lluita antitransvasista continuarà, és una lluita per la nostra supervivència.
    Bon cap de setmana,
    emigdi

  2. és flipant! aquest és el nivell intelectual dels polítics… "que sentido tinene desalar el agua que el ebro vierte al mar?" me’n faig creus! quina ràbia!
    tota la vida estudiant el cicle de l’aigua, com la noia de l’artícle que has posat, i ara de cop resulta que que els rius són canals d’aigua dolents que "contaminen" el mar amb la seva aigua dolça. potser si els hi dius que si les condicions del mar i dels rius canvien es perdrà la biodiversitat, etc etc els hi rellisca bastant però potser s’els hi hauria de dir que si assequen els rius prenent-els-hi l’aigua, el mar perdrà superfície i la seva aigua serà tan concentrada en sal que no es podran ni banyar a les seves platges urbanitzades i massificades, això si, tindran metres i més metres de sorra per pendre el sol (i encara tindrien la brillant idea de fer-hi més edificis!). Potser si "només" fan això amb un riu no passarà tan així com estic dient, però si els hi entra el rampell de trasvassar tots els rius de la península per regar els seus camps de golf… no m’ho vull ni imaginar, si volen, que trasvassin les atraccions d’aigua de terra mítica i que deixin l’ebre en pau home!
    au salut!

  3. L’aprofitament hidric dels rius s’ha fet des de temps inmemorials a tot arreu on s’intenten regular els cabdals i les avingudes d’aigües al mateix temps que optimitzar els recurs hidrics i hidroelectrics i ara és vòl fer respectant uns minims ecologics. El natural és que una part del territori holandés fora engolit sovint per les aigües i que d’ací uns anys l’actual delta de l’Ebre siga engolit per la pujada del nivell del mar amb o sense trasvassaments.

    el per l’Africa per acabar amb el ‘desenvolupament’ i la fam al tercer món i que és força més degradant i agressiu a totes totes des del punt de vista ecologic, mediambiental, cultural i social.
    Allò natural és que l’actual delta de l’Ebre siga absorbit pel creiximent de les aigües del mar o que Holanda estiga 

  4. .. sense paraules per definir l’anunci…

    L’AIGUA NO ESTA EN VENDA     Pepet i marieta

    Que se n’ entere tot quisky
    som de les Terres de l’Ebre
    i avui no venim de bones
    que venim ben emprenyats
    perquè uns pardals que governen
    diu que ara han firmat un pla
    i mos volen fotre l’aigua
    i mos volen fotre l’aigua
    lo Delta i’l Marjal
    Me tu quina demagògia gasten estos animals
    després de tindre’ns tants anys totalment oblidats
    ara volen qu’els donessem més diners pa especular
    però xiquets si voleu aigua
    haureu d’anar a buscar-la al mar
    Que se n’antere tot quisky…
    Que aquí no se toca ni un litro
    qu’és sabut de fa molts anys
    que qui va contra natura
    acaba en lo cul escaldat
    que’l Delta és la nostra vida
    i l’Ebre la nostra sang
    fugiu assassins d’arena
    neu a buscar-la a la mar!

    L’aigua es vida… NO AL TRANSVASAMENT!!!!!!!!!!!!!!!!

    …les terres de lebre tocades de mort…

    salut

  5. El primer que m´agradaría fer es pedir perdó per la meua forma d´escriure. M´agrada molt mantindre viva la llengua pero al meu poble parlem un poquet de tot, un mestisatge entre el castellà i el valencià i no puc escriure com m´agradaria.

    Soc d´Asp, al Vinalopó Mitja . Al meu poble van vindre fa uns dies un acte del PP per demanar aigua. Van utilitzar el nostre nom, les nostres carrers i el nostre teatre per fer el seu teatre. Ara es el PP el que goberna el municipi. Al poble no hi va haver cap anunci que ens informara de res,… després ens van anomenar al Canal Nou com un poble que donaba el seu suport al plan del Camps…

    Som del Vinalopó (un riu que tots el goberns han oblidat)… un riu mort per la poca vergonya dels nostres polítics. Jo dic no al PHN, dic no al golf…

  6. És clar que té a veure la pujada del nivell del mar amb el delta de l’Ebre, sumant-hi més incertesa, i amb tot el respecte per les poblacions de la Xina i l’Àfrica, valga’m Déu els referents que tenen alguns polítics… Tant xerrar, altres, del "model social escandinau", deuen ser coses de cop d’afecte, màrqueting, i afinitat amb les dictadures d’aquells països.

    Per altra banda, suposo que això de tenir-ho tot "tan claro" ho deuen fer per a contrarestar el ganxo directe que els han engaltat des de l’Exposició de Saragossa, basada en una "nova cultura de l’aigua", un concepte que ja comença a tenir ressò social, amb el vell hippy d’en Bob Dylan inclòs. Pau i sostenibilitat?? "Las cosas claras!!"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!