13 d'octubre de 2007
3 comentaris

Sant Gatxo

Darrerament he estat enganxat a un disc d’un vells amics amb els qui vam coincidir l’altre dia a Calp. Són els Sant Gatxo de la Vila Joiosa, una gent amb la què he compartit moltes hores d’aventures i concerts.

Ens vam conèixer ara farà uns deu anys, quan tots just començàvem a planejar aquell aventura anomenada 45 Revolucions. Nosaltres vam guanyar un concurs i vam rebutjar gravar a una companyia gran perquè no estàvem d’acord amb les condicions. Ens vam emocionar i, tot i que només teníem 18 anys, vam muntar un segell autogestionat. La innocència i la inexperiència eren les nostres particularitats, però també ho eren les enormes ganes i coratge. I dit i fet vam contactar amb diferents grups que en aquella època començaven a traure el cap com Ki Sap, Feliu Ventura, Atzukak, FSAN, Terra Vermelha i, és clar, Sant Gatxo. I de seguida vam connectar. Vam publicar entre tots els seu primer disc homònim (al 1998!) i ràpidament es van fer un lloc en el cor de molta gent jove del país d’aquells temps.

Amb els anys aquell aventura es va anar diluint i cadascú va prendre els seus propis camí. Sant Gatxo, va estar parat un temporada fins que al 2002 van editar ‘Quan ja es tard’. Un disc que marcà també un punt d’inflexió, una tornada, un canvi de roba de batalla. Aquesta evolució s’ha vist confirmada pel darrer disc ‘Si tanque els ulls’ on definitivament, els de la Vila Joiosa han aprofundit en les seues intimitats amb una música senzilla, directa i emocionant. De fet, el disc ens va arrebatar el Premi Ovidi Montllor al millor treball de l’any.

Personalment crec que si el nostre fóra un país normal, amb uns mitjans de comunicació normals i amb un respecte normal cap a la pròpia llengua, la música de Sant Gatxo seria de les més populars. Desgraciadament tenim el país que tenim, però no podem caure en el comformisme. Des de d’ací doncs, us demane que ajudeu a difondre aquesta música entre tots els nostres territoris. Potser així, amb el vell ofici del boca a boca, podrem trencar les mordaces que ens lliguen a tots. De passada, contribuirem a dónar a conèixer un grup de bones cançons, bones lletres, bons músics i millors persones.

Escolta: Més cançons del disc
Mira: El vídeo de la cançó ‘Mentides

  1. La veritat es que fa temps que escolte la música de Sant Gatxo, jo crec que es molt bona, i opine igual que tu,  "si tanque els ulls" es un treball impressionant, llàstima que el recolzament a  la música en valencià siga nul.la…en fi… 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!