Islàndia prohibeix per llei que les dones cobrin menys que els homes

El gobern d´Islàndia ha aprobat una reforma legislativa que obligarà a les empreses a demostrar que no discriminen a les dones amb menors salaris en el mateix lloc de traball que els homes. La norma entrerà en vigor al 2020 i l´Executiu es marca la fita d´eliminar les diferències de génere cap el 2022. La llei també afectarà a la diferencia de sous que es produeix al país per etnia o nacionalitat.

Islandia es pionera en la lluita per la igualtat entre homes y dones. I es trova en aquest lloc gràcies a iniciatives legislatives como la que acaba de aprobar el Govern. El gabinet de Bjarni Benediktsson ha presentat en el Parlament una llei integral per terminar amb la descriminació en els salaris per sexe, etnia o nacionalitat. Les empreses amb més de 25 treballadors haurán de certificar en els comptes anuals a la Administració que els seus treballadors cobren el mateix, siguin homes o dones, quan tinguin el mateix lloc de treball.

L´Executiu s´ha marcat com a objetiu eliminar la bretxa salarial al 2022. El ministre de Igualtat y afers externs Thorsteinn Viglundsson, ha signat les messures a adoptar en els darrers anys per posar fi a aquest problema, como la baixa per paternitat obligatòria o la quota del 40% en els consells d´administració.

Viglundsson ha recunegut que la iniciativa recargarà mes de burogràcia a les empresses del país, però és un pas necessari per lluitar contra les injusticies, va declarar al diaria britanic  The Independent.

Segons el Forum Econòmic Mundial, les dones islandeses guanyen entre un 14% i un 18% menys que els homes ocupant el mateix lloc de treball. Malgrat aquesta diferència, Islandia lidera els últims 8 anys el ranking de menor desigualtat de gènere en materia de salaris.

Encara que hi ha hagut crítiques de la oposició per la mesura, ha tingut bona acollida per l’opinió pública, que està acostumada a defensar les posicions feministes. El 1975, el 90% de les dones del país van secundar una vaga general en la qual exigien igualtat de gènere en drets socials.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *