Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

7 de juliol de 2007
6 comentaris

(Maragall dimissió) Contrapartides per a Manel Bargalló

Manel Bargalló ha publicat una extensa i interessant reflexió sobre la incidència d’Internet en la política i concretament sobre l’avantatge que ha significat en la formació de Reagrupament.cat com a corrent crític dins d’Esquerra. Com a blocaire, la reflexió m’ha interessat. I la comparteixo en una part molt important, però val la pena fer-hi algunes observacions a manera de contrapartida.

Bargalló, per exemple, afirma que "El lideratge d’un partit, cada vegada serà més difícil de dur a terme
sense ser coherent amb els ideals compartits amb els seus militants i
simpatitzats, no és pot enganyar sense que surtin veus discrepants
crítiques que ho ensenyin, aquestes veus critiques ara tenen molts més
mitjans que abans per fer sentir la seva veu.
" És cert. Internet permet accelerar els debats i desborda els mecanismes de control de pensament. Però val la pena tenir present que el mecanisme funciona siguin quins siguin els subjectes. És a dir, que si demà Carretero desbanca Carod i Puigcercós gràcies a aquesta facilitat de les TIC, demà passat algú el pot desbancar a ell amb la mateixa facilitat. La qüestió, dirà Bargalló, és no enganyar simpatitzants i militants. D’acord. Però aplicant això al debat sobre ERC, realment som davant d’un engany de la direcció? O es tracta d’una cruïlla històrica en què uns volen seguir un camí i uns altres, un altre? Perquè si el problema és la divergència de criteri davant d’una disjuntiva, tard o d’hora en vindrà una altra, de tria. I després d’una nova decisió pot venir un nou corrent crític amb les mateixes facilitats per constituir-se, i així infinitament.

Existeix el perill que les TIC siguin, més que cap altra cosa, una eina per sacsejar contínuament les conciències més polititzades, mentre la resta, les que s’ho miren des de la distància, passen de tot. La gent d’esquerres som crítics per naturalesa, i si a més tenim el neguit de ser independents, aviat ens encenem. En aquest sentit, les TIC ens faria, senzillament, més combustibles.

"La abstenció i la perduda de vots dels principals partits que governen
les principals institucions del nostre país, es un indicador clar que
el control total de la opinió publica ja no és pas possible.
" El control de l’opinió pública, per desgràcia, continua essent un problema. Internet intensifica el debat entre els polititzats, però la majoria de gent continua seguint les fluctuacions i dictats de mitjans, tercers poders, etc. En control total és més difícil, certament. Però cal alguna cosa més per aconseguir que la majoria de les persones tingui un pensament polític realment lliure.

Sobre la pèrdua de vots d’Esquerra, no em cansaré de dir que el PSC també n’ha perdut, de suport electoral; i val la pena tenir-ho present. Els espanyolistes del PSC no estan gens engrescats. El partit perd vots a cada nova contesa. I perquè ERC obtingui l’hegemonia de les esquerres a Catalunya calen dues coses: que el PSC perdi terreny i que ERC en guanyi. Això no passa de la nit al dia. De moment es copleix una de les condicions: el contrincant perd suport. Però nosaltres, en lloc d’animar-nos, ens posem nerviosos perquè encara no som independents, i en lloc de demanar mesures concretes en un debat tranquil ens dediquem a demanar caps i congressos extraordinaris. Tinc la sensació que tots els partits tenen un equilibri intern més que feble, però tots estan pendents de veure qui peta primer, qui està pitjor, per donar ànims a la militància dient "aquells estan molt pitjor".

Endavant, doncs, el debat. I la XBS en va plena amb aportacions com la d’en Manel Bargalló. Ho deixo aquí amb la seguretat que no serà pas la darrera ocasió que tindrem de parlar-ne.

  1. Sense contrapartides nacionals o divergències clares respecte els IC-Verds o el PSC, doncs com a consequência la gent motivada i activada per part de l’esquerra ha estat la d’IC-V que prefereixen l’original que una mala còpia i l’electorat desmotivada a nivell nacional ha estat la d’ERC que la vista més diluïda entre el PSC i IC-V.

  2. Hola Xavier, gràcies per referirt-e al meu bloc respecte a les TIC, concretament Internet i la política.

    Mirarè de respondre en el meu bloc, necessito temps per fer-te la resposta que et mereixes.

    Manel des de l’Exili

  3. Si el projecte en el que creus i que junt amb altres has proposat a la militància, deixar de funcionar, per diversos motius però al ca i a la fi deixar de funciona, nomes et que den dues solucions, que vingui un equip nou amb un projecte nou -aprofitant de l ´anterior el que s´ha fet be- i recolza´l com s´ha recolzat el teu. I quina millor eina que les TIC, per veure com respira la gent que et segueix?,crec que amb totes les salve-tats i estriant el gra de la palla, es una eina força poderosa no per enderrocar,si no per retocar.No hi ha cap projecte que aguanti sense modificacions més de dos anys,per que en front no tenim éssers inanimats si no persones que s´oposen al teu projecte amb totes les seves forces, per tant cal negociar,si NEGOCIAR, i aquí es on es te que, mantenint l´esperit, retocar, per arribar a aconseguir el percentatge més alt del teu projecte.El qui vegi Internet com un enemic talla-caps s´equivoca, com els que pensen que els mitjans de comunicació influeixen en l´abstenció. L´abstenció es basa fonamentalment amb la desilusió, que produeix quant els que has votat traeixen l´esperit del teu Ideari, i no una vegada,si no una, una altre,un altre….

  4. Tot això dels debats que existeixen a la xarxa són més virtuals que reals. Comparteixo l’opinió del Xavier: afecten a una minoría molt politizada (entre la qual ens hihem d’incloure). "Virtualment" semblava que el no a l’Estatut guanyaria. No ens cansàvem de veure planes i més planes que afavorien aquesta hipòtesi.També "virtualment" CiU arrassava a les eleccions nacionals. De manera permanent estem veient com un munt de gent està "abandonant" la militància a ERC, tan que dels 10000 ja no endeuen quedar gairebé cap. No ens enganyem: tenim un canal per vehicular idees, per articular debats. Però això no és un mass mèdia. Això només ho fem servir els de sempre i com sempre. Potser la virtut que té un bloc de les característiques del Xavier és que ens permet debatre les idees i les estratègies i, a banda d’intervencions minoritàries sempre induïdes pels mateixos, es poden abordar les opinions amb un cert nivell de rigorositat i obviant la demagògia que a voltes algun comentarista pretén. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!