Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

26 de març de 2007
12 comentaris

(Maragall dimissió) Doncs au, cap al Parlament!

Les declaracions de Vendrell han tornat a posar la independència en l’agenda mediàtica i política. Les reaccions a les seves paraules són ben variades, però em sorprèn en alguns casos que es donin moltes voltes sense arribar a respondre. Per començar el matí he escoltat els tertulians d’Antoni Bassas. Uns deien que si era una maniobra de cara a les municipals; els altres, que si l’efecte Carretero; algú deia que l’autodeterminació és una cosa massa seriosa per tractar-la amb aquesta frivolitat. Frivolitat??!! I què preferirien, un acord secret entre Carod i Mas fet amb nocturnitat i traïdoria que provoqui una moció de censura de la nit al dia com un cop d’estat? Que no és així com es fan les propostes? Ara toca que CiU faci una declaració pública de resposta. I si creuen que la proposta ha de ser més seriosa si es formula en seu parlamentària, doncs au, cap al Parlament. Però no oblidem una cosa: Esquerra ja va preguntar això mateix a CiU per decidir les aliances de govern. En aquell moment CiU va respondre que no tenia més intenció que desenvolupar l’estatut, potser perquè encara veien possibilitats d’arribar a algun acord amb el PSC. Ara són a l’oposició i si res no canvia hi seran fins a finals del 2010. Això és el que ha canviat. Això, i que l’estatut que s’havia de desenvolupar, la criatura que acabava de néixer, resulta que té una malaltia que no es pot guarir i cal anar pensant a engendrar-ne una altra.

Que sigui, doncs, al Parlament. Que sigui des d’allà que es digui que hi ha una alternativa als entrebancs que l’Estat posa a l’autogovern. Que es digui des d’allà que hi ha una majoria alternativa en potència si es vol fer aquest camí. Que es digui des del Parlament i que l’oferta a Mas es faci extensiva a ICV com a partit autodeterminista. Si Iceta pensa que tot això són collonades, que vagi a demanar consol als seus amics del PP, i tothom veurà d’una vegada que, per molt que es barallin, PP i PSC-PSOE tenen en comú l’espanyolisme a ultrança. O és que algú dins del PSC serà prou valent per desmentir les paraules d’Iceta? Algú del PSC que tingui un mínim respecte per la voluntat democràtica de les persones està disposat a donar la veu al poble? Les paraules d’Iceta al seu bloc ("Que ningú no compti amb nosaltres per abocar Catalunya a un carreró
sense sortida o a un perillós aventurerisme. No és el que volen la
immensa majoria dels ciutadans i les ciutadanes del nostre país.
") són més pròpies d’un messies que interpreta la voluntat col·lectiva que no pas d’un demòcrata. Quin és el carreró sense sortida? Jo diria, Sr. Iceta, que el carreró sense sortida és entossudir-se a continuar dins d’un Estat espanyol que no ens hi vol, en una tensió perpètua que a tothom esgota. Vol més aventura que sortir del foc del PP i caure en les brases del PSOE? I vostè qui és per decidir què volen o què no volen la immensa majoria dels ciutadans i les ciutadanes del nostre país. No li demano gaire. Sigui, senzillament, demòcrata. Deixi que parlin els ciutadans i les ciutadanes als quals vostè es refereix. I si la majoria no vol la independència, vostè no haurà de patir pel resultat i haurà quedat com un senyor.

Anem al Parlament, doncs, i mentre vetllem l’estatut moribund, mentre el cuidem malgrat tot perquè no en tenim cap altre, posem les bases d’una Taula per l’Autodeterminació amb tots els partits que hi vulguin ser. Si el PSC, com és previsible, no hi vol ser, el partit amb més representació parlamentària de la taula serà CiU i per tant és lògic que el full de ruta de l’autodeterminació prevegi una moció de censura per fer Mas president, però també un calendari concret que passa pel plebiscit d’autodeterminació, pel compromís de defensar el sí a la independència, pel front comú en les responsabilitats polítiques o penals que se’n puguin derivar. I ha de passar, també, per la convocatòria d’eleccions al final d’aquest procés.

  1. Trobo molt ben vist (no que ho vegi bé ni m’agradi) el messianisme d’Iceta. Insuportable en democràcia; i també insuportable en el mínim tracte polític.
    Per altra banda, no estic segura si em perdo algun detall important o significant. Però diria que els contraris a les propostes i treballs d’ERC, en lloc de respondre com a polítics, només saben apel·lar (a banda de amb messianismes o autoritarismes) a desqualificacions o a figuretes de televisió tafanera i entretinguda. Ah! Sí, a cops també apel·len a paternalismes indecents.
    Ben vist, i horrorós. Espero s’acabi aviat aquesta mena de discursets de voler fer por.

  2. Segur que no és una frivolitat parlar d’un referèndum esperant -i sabent- que els altres diran que no?
    Lo del Iceta no té nom, convergència fa de puta i de ramoneta a la vegada, però esquerra fa massa que fa coses de cara a la galeria però quan hi va mullar-se de veritat -per exemple presentar una proposta al parlament o votar que no a l’estatut al senat- sembla que se’ls arronsa  el melic.

  3. Srmpre topem amb el mateix! Els mitjans de persuassió donen una informació molt poc objectiva i es dediquen a introduir elements d’opinió per conduir les masses. Penso que el Bassas, que és qui escolto quan em llevo i mentre preparo l’esmorzar de la canalla, ha fet un flac favor a la notícia presentant-la sense el rigor adequat.

    Primer no ha esmentat que aquesta opció es faria quan el TC tiri enrera l’esquifit estatut del que s’ha de pronunciar, encavat tampoc ha esmentat que aquesta opció ja figurava a les proclames electorals de les darreres comteses (fins i tot l’aleshores candidat Maragall s’hi havia compremés), i en tercer lloc ha donat canxa a la mofa i befa d’una opció que representa la màxima expressió de la democràcia: un referendum.

    Ara només cla imaginar el tractament informatiu als mitjans tradicionalment hostils al sobiranisme!

  4. Just a 2 dies de que la Generalitat tanqui TV3 al sud davant la inacció d’ERC i la complicitat del PSOE. Recordo que tot depèn d’un ministre d’industria, Clos, recolzat per ERC i no ha mogut ni un dit. Ja de pas recordo que tot va començar quan un altre ministre d’industria català, un tal José Montilla, va treure les freqüències analògiques de TV3 al País Valencià per donar-lis a la Sexta i, a canvi, va garantir-li a TV3 4 freqüències digitals. On és ara aquest senyor Montilla per cumplir la seva paraula?.

  5. Saps què em fa por Xavier? que fent aquesta proposta en el context en què l’han feta i amb la credibilitat qüestionada que ERC té ara, acabi desqualificant-se no sols a sí mateixa sinó a les iniciatives pel referèndum que sembla que vol patrimonialitzar. Un partit alguna de les accions del qual a molts provoquen al·lèrgia no pot alegrement fer-se seu un debat que el mateix Puigcercós havia dit que no formava part de la seva agenda.

    Rectifico, sí que ho pot fer, i benvingut sia, però amb coherència. Amb això no s’hi juga a llençar globos sonda. Parlem de la independència coi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!