Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

26 de març de 2007
11 comentaris

(Maragall dimissió) Xavier Vendrell: l’abast d’un escac històric

Les declaracions de Xavier Vendrell a les quals em referia al final del darrer article són realment històriques i marcaran un abans i un després. Tenen unes quantes conseqüències. El primer que cal dir és que CiU ha perdut l’oportunitat de ser qui fes l’escac. Mas podia haver dit a Carod que es comprometia al referèndum a canvi de fer una moció de censura a Montilla i ser ell president de la Generalitat. Aleshores els hauria estat més fàcil presentar-se com els salvadors de la deriva nacional. Ara, però, Esquerra ha pres la iniciativa i això sol ja és un desavantatge per a CiU. Però en qualsevol cas esperem que del consell executiu que es reuneix demà en surti una resposta afirmativa. Tant de bo que CiU sigui, finalment, el segon front sobiranista que sempre ha estat en potència.

Algú es pregunta per què aquesta proposta surt ara i no el 5 de novembre. La resposta és senzilla. Després de les eleccions ja es va demanar a CiU si estaven disposats a anar més enllà de l’estatut i la resposta va ser negativa. Per tant, no es que no s’hagi preguntat abans, sinó que es dóna una nova oportunitat per a l’entesa, una sortida al problema. L’altre element és que aleshores no es veia tan clara la fi que faria l’estatut. Només des del govern Esquerra podia fer aquesta jugada. Si Vendrell hagués dit això des de l’oposició, no hauria tingut la transcendència que té.

Però és que de rebot ERC fa un escac monumental al PSC. Perquè Vendrell no proposa proclamar la independència sinó posar data a la consulta democràtica com a resposta a la impossibilitat d’avançar en autogovern en aquest marc actual. Algun malpensat ja ha preguntat per què ERC no fa aquesta mateixa proposta al PSC i a ICV. La farà. També va per ells. El PSC pot evitar perdre el govern si accepta la celebració del referèndum d’autodeterminació, que és una consulta democràtica perfectament assumible. ERC no imposa ni fa xantatge, sinó que demana únicament que es pugui donar la veu al poble en cas que el TC retalli l’estatut i com a resposta a aquest anorreament de la voluntat expressada el 18 de juny passat. Si el PSC perd el govern en una moció de censura serà perquè està disposat a anar fins al final en la negació d’un dret democràtic. I això seria molt greu.

Entre les primeres reaccions de blocaires hi ha la d’El Mont, que considera que, com que el referèndum és legalment impossible això "fa que la proposta d’ERC sigui una nova ficció política i res més. I
una incongruència més del seu discurs polític dels darrers anys. Sobta
que la proposta no la faci primerament als seus socis de Govern i la
faci a CIU.
" Esperem que hi hagi gent amb més visió. Si volem superar els esculls que ens posa l’Estat, és evident que haurem de passar per alguna forma de desobediència. Si a CiU no hi estan disposats, la qüestió serà si el seu discurs serà encara creïble i si el seu projecte polític d’esperar i reformar Espanya connectarà encara amb els electors a aquestes altures. Aquest mateix blocaire afirma les declaracions de Vendrell són un cop d’efecte mediàtic. Potser també hi ha qui pensa que volem un estat propi per tocar els nassos a l’Artur Mas. Entre els comentaris que ha rebut aquest blocaire, hi ha el Saltenc, que proposa a CiU que ni respongui. Això sí que és tenir ganes d’entendre’s.

Més reaccions: La "res publica", Toni Fullat, Els Països Catalans i el món des de Vic, Lluís Pérez, Vélez.cat o Jordi Colomer. Aquest darrer creu que ERC ven fum i també aposta, com el saltenc, per no fer-ne ni cas. "Si convocar aquest referèndum és una condició sine qua non per pactar amb CiU, per què no ho és per pactar amb el PSOE?", es demana Colomer. Jo proposo una altra pregunta: tan contrària és CiU a la celebració d’un referèndum que està disposada a sacrificar la presidència de la Generalitat?

  1. No entrem a ra amb btalletes de si ERC que si CiU, que si…no la caguem!

    Hi ha un plantejament d’ERC cap a CiU, i el millor, és que
    Convergència ha dit d’estudiar el tema. Unió diu que és una broma…bé,
    potser no els interessa, però jo em quedo amb que Convergència ha dit
    que estudiarà el tema. I per què no? I per què no ara? Quan ho volem
    fer?

    Hem apostat per l’Estatut i ha sortit malament. Doncs què millor
    que ara per dir que si no ens accepten l’Estatut fem un referèndum
    d’autodeterminació i marxem.

    Prou de malfiar-se de les propostes. Potser sí que només són
    paraules (de fet em temo molt que és això), però que passaria si demà
    Convergència diu: molt bé, d’acord, farem un referèndum
    d’auotdeterminació! Doncs una de dos: o tenim referèndum, o ERC quedarà
    ben bé en ridícul! Doncs aprofitem !!!

    Per un sol cop, tinguem un punt de valentia, perquè potser ens
    surti bé, i ja no haurem de discutir mai més d’aeroports ni
    desequilibri fiscal ni res de res.

    Som-hi !!!!

  2. Gent com tu, lluitadora i sempre optimista ens manca en als Països Catalans.

    Però si us plau no t’esfondris quan descobreixis que t’han donat gat per llebre.

    La lluita per la Independència es plena de botiflers, de cínics, d’aprofitats que fan servir les ganes que molts de nosaltres tenim per al seu propi benefici. Xavier que no decaigui el teu ànim quan arribi l’hora que els farsants els caigui la màscara.

    Així ho he dit al meu bloc

     Ei Mas, a veure qui la té més grossa!

    Manel des de l’Exili.

  3. Escriu una votant d’ERC (ahir era ex-votant d’ERC).

    Ja era hora!!!

    Ara es veuran els companys de Convergencia de que van realment. La jugada es genial. Endavant!!!

  4. Perquè no escollim en Tortell Poltrona com a president directament?  M’han dit que desprès d’allò del Circ Cric està lliure.

    Xavier, no siguis "pardillo" (amb perdó).  Falten 2 mesos per les eleccions i això (malauradament) és una pallassada més de l’actual direcció d’Erc.  Li estan agafant gust a la cosa.  No sé perquè calia demostrar que Ciu no és sobiranista, això ja ho sabíem, qualsevol dia els hi donarà per demostrar les lleis de Newton a aquests iluminats.

    Sap greu que juguin amb les coses que per a alguns són serioses amb aquesta frivolitat.  Si realment això és el que volen, que en parlin lluny de la premsa i que ens presentin un acord en aquest sentit.  El demés són PALLASSADES que només convencen el qui té molta (però que molta) fe.  Em dol coincidir amb en Duran Lleida però per un cop té raó amb la seva puteria: "Com és que a Ciu li demanen per pactar això i al PSOE no li van demanar ni la milèssima part?"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!